Coreea de Nord trage două proiectile neidentificate către est, anunţă Coreea de Sud

Coreea de Nord a tras luni două proiectile neidentificate, a anunţat armata sud-coreeană, la câteva săptămâni după ce Phenianul a anunţat sfârşitul moratoriului testelor de rachetă balistică cu rază lungă de acţiune, relatează AFP.

Aceste lansări intervin în contextul în care negocierile între Statele Unite şi Coreea de Nord cu privire la programele nord-coreene nuclear şi balistic se află în impas. Phenianul a dat Washingtonului ultimatum până la sfârşitul lui 2019 pentru a prezenta noi propuneri.

Cele două rachete au fost trase către est, deasupra mării, din regiunea Wonsan, pe coasta de est, a precizat Statul Major sud-coreen într-un comunicat. ”Armata supraveghează eventuale alte lansări şi este pregătită”, se arată în comunicat.

Coreea de Nord a efectuat la sfârşitul anului o serie de tiruri, ultimul în noiembrie, şi a vorbit uneori despre rachete balistice sau despre teste ale unui ”sistem de lansare multiplu de rachete ghidate de mare calibru”. De asemenea, ea testat, în decembrie, un motor.

IMPAS DIPLOMATIC

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a anunţat la sfârşitul lui decembrie sfârşitul moratorului restelor nucleare şi testelor de rachete balistice intercontinentale (ICBM) la o reuniune a demnitarilor partidului unic. El a ameninţat să facă demonstraţia unei ”noi arme strategice”.

Peninsula a cunoscut în 2018 o remarcabilă destindere, ilustrată de întâlniri istorice între Kim şi preşedintele american Donald Trump.

Însă negocierile cu privire la ”denuclearizare” se află într-un punct mort de la al doilea summit între cei doi, în februarie 2019, la Hanoi, în Vietnam.

Phenianul a tras în trecut rachete capabile să atingă tot teritoriul continental al Statelor Unite. Coreea de Nord a efectuat, de asemenea, şase teste nucleare, ultimul al unui dispozitiv de 16 ori mai puternic decât bomba care a devastat în 1945 Hiroshima, potrivit unor estimări.

Vizată de sancţiuni impuse de Consiliul de Securitate al ONU, din cauza programelor sale militare interzise, Coreea de Nord a realizat, în trecut, teste de rachetă cu scopul de a spori presiunile internaţionale şi de a încerca să smulgă concesii comunităţii internaţionale.

Aceste tiruri au loc în contextul în care Phenianul încearcă să evite ca coronavirusul apărut în decembrie în China vecină să nu se răspândească pe teritoriul său.

Experţi subliniază că o asemenea epidemie ar putea fi catastrofală într-o ţară al cărei sistem de sănătate este notoriu eşuat.

”Martie este o lună în care Coreea de Nord are obiceiul să facă aceste teste de rachete”, a observat într-un mesaj postat pe Twitter Ankit Panda de la Federaţia Oamenilor de Ştiinţă Americani.

”Aparent Covid-19 nu a schimbat asta (sau Phenianul este hotărât să lase să se creadă că acest lucru nu s-a schimbat)”.

Coreea de Nord nu a anunţat niciun caz de îmbolnăvire, care a infectat totuşi peste 88.000 de persoane în lume şi trecut un prag de 3.000 de morţi.

Săptămâna trecută, Seulul şi Washingtonul au anunţat că îşi amână exerciţiile militare comune din cauza amplorii epidemiei în Coreea de Sud, unde boala a contaminat peste 4.000 de persoane.

Sursa : news.ro

Parteneri
Ashley Graham a dansat în lenjerie intimă. Ce mesaj a vrut să transmită modelul plus-size
Modelul plus-size nu se sfiește să-și arate burtica de gravida. Ashley Graham a postat recent un videoclip în care a dansat în lenjerie intimă pentru a promova ideea acceptării de sine. De când a anunțat că este însărcinată cu al doilea copil, Ashley a părut mai fericită ca niciodată.
Catine.ro
Ultimele știri