Antena Căutare

Cotidianul conservator britanic The Daily Telegraph cere scuze în urma unui articol semnat de Boris Johnson

Cotidianul conservator britanic The Daily Telegraph a cerut scuze - în urma publicării unui articol semnat de premierul Boris Johnson - şi a fost obligat să clarifice lucrurile, însă fără să menţioneze numele semnatarului, potrivit cotidianului de stânga The Guardian.

”Este un fapt extraordinar că Regatul Unit ar urma, în timpul vieţii noastre, să devină cea mai mare economie din această emisferă”, se arată în acest editorial, publicat în iunie în The Daily Telegraph, în urma căruia ziarul a publicat scuze.

”Noi dominăm lumea”, se arată în articol, ”nu doar în afaceri şi servicii financiare de tot felul, dar şi în domeniul bioştiinţei, tehnologiei şi universităţilor, fără a mai vorbi despre cultură şi arte. În anumite privinţe, Londra şi Sud-Estul constituie deja regiunea cea mai productivă în toată Europa”.

După ce a citit acest ”fapt extraordinar”, un profesor de economie de la King's College din Londra a decis să sesizeze principalul organ britanic de reglementarea presei, Independent Press Standards Organisation (IPSO).

Câteva luni maii târziu, la 2 noiembrie, cotidianul conservator a publicat o scurtă notă cu privire la editorialul controversat.

Potrivit acestui profesor, The Telegraph explică faptul că este vorba despre ”un articol de opinie redactat de către un editorialist foarte cunoscut”, fără să-i menţioneze numele şi precizează că ”este vorba, evident, despre expunerea personală a unui punct de vedere subiectiv şi particular... Nu este neobişnuit în acest tip de articole să se folosească dispozitive retotice şi figuri de stil”.

Acest editorialist este un editorialist de renume, devenit între timp şeful Guvernului - Boris Johnson.

TREI ARTICOLE DE JOHNSON CORECTATE ÎN 2019

Raţionamentul editorialului respectiv se bazează pe o previziune a OCDE care compară evoluţia PIB-ului regatului Unit cu cel al Germaniei în perioada 2020-2060.

The Guardian scrie că nivelul PIB-ului Regatului Unit se apropie de cel al Germaniei, însă nu-l atinge în 2060.

Autorul articolului şi citotorii săi trebuie, aşadar să fie foarte tineri dacă doresc să vadă PIB-ul Regatului Unit dominând Europa, dată fiind perioada predicţiilor. De exemplu, Boris Johnson ar avea vârsta de 96 de ani în 2060, iar PIB-ul regatului Unit pare în prezent departe de acest nivel.

The Telegraph revine asupra unor detalii care au ridicat probleme IPSO, tot fără să menţioneze aurtorul.

”Aceste informaţii privesc Europa şi nu «această emisferă»”, corectează ziarul.

”Estimările nu prezic că PIB-ul Regatului Unit îl va depăşi pe cel al Germaniei, ceea ce ar constitui baza raţionamentului potrivit căruia Regatul Unit ar deveni cea mai mare economie din Europa. Este vorba despre o extrapolare personală a acestor date dincolo de perioada previziunilor”, adaugă el.

The Guardian precizează în ediţia de luni că aceasta este a treia oară când The Daily Telegraph este nevoit să corecteze un articol publicat de editorialistul său star, care nu publică în perioada în care este premier.

De exemplu, acesta a pretins în aprilie că Brexitul fără acord (”no deal”) este opţiunea cea mai populară în rândul britanicilor.

El a fost nevoit să corecteze de asemenea acuzaţii proferate la adresa unui traficant de droguri.

Editorialistul Boris Johnson este cunoscut prin cronicile sale de duminica după-amiaza şi prin faptul că trimite textele în ultimul moment, înainte de publicare, luni dimineaţa. Astfel, rămâne puţin timp să se facă modificări sau să se verifice informaţiile pe care se bazează uneori un raţionament.

Sursa : news.ro

Zece arestări în Vietnam în legătură cu drama celor 39 de migranţi găsiţi în camionul frigorific în apropiere de Londra... Iranul anunţă că produce cinci kilograme de uraniu îmbogăţit pe zi...
Focaccia simplă de casă. Rețetă de pâine din bucătăria italiană
Atunci când ți-e poftă de pâine preparată în casă, cu siguranță te gândești care ar fi...
Horoscopul zilei de 31 martie 2023. Leii sunt plini de energie. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 31 martie 2023 spune că nativii din zodia Leilor nor avea parte de o zi...
Parteneri
Horoscopul dragostei pentru luna aprilie 2023. Taurii vor avea parte de o nouă poveste de iubire
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x