Antena Căutare

Crestinii inca domina lumea. Vezi raspandirea lor surprinzatoare in ultimii 100 de ani

Potrivit unui studiu publicat de institutul de cercetare american Pew Forum, numarul crestinilor in lume creste intr-un ritm constant, dar raspandirea lor geografica a cunoscut schimbari profunde.

Astfel, in lume traiesc 2,18 miliarde de crestini, cu alte cuvinte o treime din populatia globului, formand cel mai numeros grup religios, inaintea musulmanilor, potrivit unui studiu al institutului "Pew Forum on Religion and Public Life", citat de la-croix.com.

Studiul "Crestinism mondial, raport privind marimea si repartitia populatiei crestine in lume" noteaza ca proportia populatiei crestine a ramas stabila in ultimul secol, dar s-a modificat profund in ceea priveste repartitia la nivel planetar.

Numarul crestinilor a crescut de patru ori in ultima suta de ani

in 1910, doua treimi dintre crestini traiau in Europa, iar in prezent mai locuiesc in aceasta regiune numai 26% dintre ei, 37% in cele doua Americi, 24% in Africa Subsahariana si 13% in Asia-Pacific. Numarul crestinilor a crescut de patru ori in ultima suta de ani, aproximativ la fel ca populatia mondiala, ceea ce inseamna ca procentul crestinilor a ramas aproape stabil (de la 35% la 32% in prezent).

Jumatate dintre crestini sunt catolici

Repartitia insa este diferita, subliniaza ancheta. in urma cu un secol, Europa si Americile reprezentau 93% din populatia crestina a lumii, fata de 63% in prezent in cele doua regiuni, proportia celor care se definesc a fi crestini reducandu-se in Europa de la 95% la 76%, iar pentru Americi de la 96% la 86%. Populatia crestina a cunoscut un spor semnificativ in Africa Subsahariana (de la 9 la 63%) si in Asia-Pacific (de la 3 la 7%), regiuni in care se aflau relativ putini crestini la inceputul secolului XX.

in ce priveste componenta grupului, jumatate sunt catolici, 37% protestanti, 12% ortodocsi, restul de 1% fiind alcatuit in special din mormoni si martori ai lui Iehova. Ei sunt cel mai numeros grup religios din lume, inaintea celor 1,6 miliarde de musulmani (23,4% din populatia lumii).

In Nigeria sunt de doua ori mai multi protestanti fata de Germania

Aproximativ un crestin din doi (48%) traieste in primele zece tari cu o populatie predominant crestina, SUA Brazilia si Mexic fiind in frunte, urmate de Rusia, Filipine si Nigeria.

Orientul Mijlociu si Africa de Nord sunt zonele in care se afla cei mai putin crestini (4% din populatia la nivel de regiune - 13 milioane - mai putin decât numarul lor in Indonezia, o tara musulmana). in Nigeria se afla de doua ori mai multi protestanti decât in Germania, iar in Brazilia de doua ori mai multi catolici decât in Italia. Circa 10% dintre crestinii lumii sunt minoritari.

Citeste si Jurnalul!

A intrat in vigoare acordul dintre Romania si SUA privind scutul antiracheta... Turcia rupe relatiile cu Franta din cauza legii care transforma in infractiune genocidul armean...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x