Antena Căutare

Criza din Siria a atins "un punct critic"

Situatia din Siria a ajuns intr-un "punct critic", i-a transmis emisarul international Kofi Annan presedintelui Rusiei, Vladimir Putin, care a dat asigurari ca Moscova "va face totul" pentru sustinerea eforturilor sale. Totusi, o nava port-elicopter a armatei ruse care se indreapta catre Siria si-a decuplat sistemul de identificare, iar Franta si-a manifestat "preocuparea" fata de posibila utilizare de arme chimice de catre regimul lui Bashar al-Assad.

"Criza din Siria a atins un punct critic", a declarat Annan la inceputul intrevederii cu Putin. "Va pot asigura ca vom face totul pentru sustinerea eforturilor dumneavoastra", a raspuns presedintele Rusiei, adaugand ca "inca de la inceputul conflictului, noi am sustinut si continuam sa sustinem eforturile dumneavoastra pentru restabilirea pacii civile in Siria".

Intalnirea dintre cei doi demnitari a avut loc inainte ca statele occidentale sa prezinte in Consiliul de Securitate ONU un nou proiect de rezolutie in care regimnul de la Damasc este amenintat cu sanctiuni. Totusi, Rusia, care deja a blocat alaturi de China doua proiecte de rezolutie privind situatia din Siria, a impiedicat luni orice tentativa de condamnare a regimului Bashar Al-Assad.

Un port-elicopter rusesc si-a decuplat sistemul de identificare

Cargoul rus Alaed, care transporta elicoptere de tip Mi-25 ce urmeaza sa fie returnate Siriei dupa ce au fost reparate in Rusia, si-a decuplat sistemul de identificare automata (SIA), informeaza AFP. Alaed a disparut marti seara de pe SIA, un sistem de schimb automatizat de mesaje care permite sistemelor de supraveghere sa cunoasca pozitia navelor in zona de navigatie. Cu putin inainte, cargoul se afla la aproximativ 20 de mile nautice (aproximativ 37 de kilometri) de portul Baltiisk, la Marea Baltica, pe teritoriul enclavei ruse Kaliningrad.

O sursa apropiata autoritatilor portuare a anuntat anterior ca este necesar ca nava sa primeasca autorizarea autoritatilor portuare pentru a decupla un sistem de identificare. Pentru a obtine autorizatia insa, este necesar ca proprietarul cargoului sa adreseze o cerere cu cel putin 24 de ore inainte de a parasi portul, ceea ce nu s-a intamplat in cazul Alaed, potrivit aceleiasi surse.

Franta, "preocupata" de armele chimice ale regimului sirian

Franta este "preocupata" de informatiile potrivit carora regimul de la Damasc ar muta stocurile de arme chimice, in contextul situatiei tensionate din Siria, relateaza AFP. "Am primit, cu preocupare, informatii conform carora regimul de la Damasc ar muta stocurile de arme chimice. Verificam validitatea acestor informatii. Este foarte preocupant", a declarat purtatorul de cuvant al diplomatiei franceze, Bernard Valéro.

Ultimele informatii in sensul acestei ipoteze au fost furnizate de fostul ambasador sirian in Irak, Nawaf Fares, care a dezertat pe 11 iulie. Fares a declarat pentru BBC ca presedintele Bashar Al-Assad ar putea utiliza arme chimice impotriva fortelor opozitiei. "Sunt convins ca, daca regimul Al-Assad se va simti amenintat de popor, va utiliza aceste arme", a spus fostul ambasador.

Foto: Intactimages / EPA

SOCANT! Cadavrul lui Muammar Gaddafi, batjocorit de rebelii libieni... CE a publicat raportul MCV pentru Romania. Barroso: Evenimentele de la Bucuresti ne-au zdruncinat...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x