Antena Căutare

Criza pune sub semnul intrebarii dezvoltarea scutului american antiracheta

Negocierile deosebit de importante privind bugetul, care se desfasoara in Congresul american, au intrat in impas si, potrivit Associated Press, ar putea ameninta planurile de desfasurare ale scutului antiracheta in Europa. Romania a aprobat amplasarea unor elemente ale scutului la Deveselu.

Sunt putine semne ca negociatorii vor fi in masura sa respecte termenul de saptamana viitoare pentru reducerea deficitului cu 1.200 de miliarde de dolari. Daca nu reusesc sa cada de acord, o noua lege prevede reduceri bugetare in toate departamentele guvernului, inclusiv o parte importanta din bugetul apararii.

Desi nu se stie ce cheltuieli militare vor fi reduse, un program costisitor destinat in primul rand apararii Europei este putin probabil sa fie crutat, in opinia Associated Press.

SUA considera sistemul de aparare antiracheta, care vizeaza contracararea unei amenintari din partea Iranului, drept o parte din contributia sa la Alianta militara a NATO.

In conditiile in care americanii se plang adesea ca au o contributie disproportionat de mare la NATO, apararea antiracheta ar putea fi in mod special vulnerabila la reducerile bugetare.

Articolul continuă după reclamă

In afara de apararea antiracheta, necesitatea reducerilor bugetare ar putea determina SUA sa salveze bani prin retragerea unor nave de razboi din Europa, dar probabil nu ar conduce la reducerea numarului de militari de pe acest continent.

Statele Unite si-au redus deja prezenta in Europa de la peste 200.000 de trupe in 1989 la putin peste 40.000 in prezent. Exista planuri pentru continuarea retragerii pana in 2015, dar este putin probabil ca aceasta sa fie accelerata, pur si simplu pentru ca nu trebuie facute economii pe termen scurt din retragerea militarilor americani din bazele din Europa.

Sursa: Jurnalul National

Foto: Intactimages

Vladimir Voronin: Guvernul are 16 consilieri ce fac parte din serviciile secrete romanesti... Doua cutremure de 5 grade in apropiere de centrala Fukushima...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Mireasa Sezonul 9, 12 iulie 2024. Vlad și Iuliana, jurăminte emoționante înainte de a spune marele „Da” în fața ofițerului Stării Civile
Mireasa Sezonul 9, 12 iulie 2024. Vlad și Iuliana, jurăminte emoționante înainte de a spune marele „Da” în fața ofițerului Stării Civile Vineri, 12.07.2024, 16:49
Ai sport în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x