Antena Căutare

Cuba comunista devine tot mai capitalista

Regimul cubanez a aprobat vineri plata chiriilor in valuta si angajarea de personal in firmele comerciale mici, reforme fara precedent care urmeaza deciziei de desfiintare a 500.000 de locuri de munca in sectorul de stat

Conform unor documente comentate de presa cubaneza, guvernul spera ca 465.000 dintre cei 500.000 de angajati ai sectorului public care vor fi concediati pana in martie sa isi deschida mici afaceri comerciale individuale sau cooperative.

"Incepand din octombrie, interdictia privind inchirierea locuintelor in CUC (peso convertibil, echivalent cu dolarul) va fi abrogata", a afirmat vineri Granma, ziarul oficial al Partidului Comunist Cubanez.

Eliminarea acestei masuri, intrata in vigoare cu 50 de ani in urma, se refera in principal la "persoanele care au autorizatia de a trai in strainatate sau cele aflate in Cuba care ies din tara pentru mai mult de trei luni". Acestea vor putea inchiria si sedii pentru micii comercianti.

Ministrul adjunct al Muncii si Securitatii Sociale, Admi Valhuerdi, a anuntat si ca va fi legalizata activitatea independenta in 178 de meserii, dintre care sapte sunt nou introduse in lista, iar alte 29 sunt reautorizate dupa un moratoriu de trei ani.

In 83 dintre cele 178 de tipuri de activitati, intreprinzatorii independenti vor putea angaja fara restrictii personal si nu numai membri ai familiilor lor, asa cum prevad actualele legi. Angajarea de personal independent nu era permisa decat in agricultura, un sector aflat in declin constant dupa destramarea Uniunii Sovietice, principalul aliat al rgimului cubanez.

Aproximativ 143.000 de cubanezi lucreaza independent, ca soferi de taxi, proprietari de restaurante sau de saloane de coafura, dupa ce statul a autorizat activitatea in aceste domenii, in anii '90, pentru a face fata crizei economice provocate de sistarea ajutoarelor sovietice.

Conform noilor reglementari, cubanezii vor putea presta independent si activitati de contabilitate, masaj sau paza a parcurilor si isi vor putea chiar deschide propriile magazine de fructe si legume.

Micile restaurante vor putea sa se extinda, de la 12 la 20 de mese, si vor putea vinde si produse pe care pana acum le ofereau ilegal, printre acestea aflandu-se fructele de mare sau carnea de vita.

Citeste continuarea articolului pe historia.ro

Franta: Controversata lege a imigratiei, pe masa Adunarii Nationale... China si-a exprimat sprijinul fata de statele UE cu probleme financiare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x