Live acumObservator Sport
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

Cuba este pregătită pentru eventualitatea în care Statele Unite vor întrerupe relaţiile diplomatice, potrivit unui diplomat cubanez

Guvernul comunist al Cubei este pregătit pentru eventualitatea în care preşedintele american Donald Trump va întrerupe relaţiile diplomatice dintre cele două ţări, cu toate că speră că acest lucru nu se va întâmpla, a declarat luni un diplomat cubanez citat de Reuters.

Relaţiile diolomatice au fost reluate în urmă cu cinci ani, în timpul preşedintelui democrat Barack Obama, după o jumătate de secol de ostilitate. Washingtonul a relansat restricţiile impuse comerţului şi călătoriilor, iar Obama a vizitat Havana, în timp ce Războiul Rece părea să fie lăsat în urmă în favoarea unei normalizări a relaţiilor.

Totul s-a schimbat sub conducerea lui Donald Trump. Pe fondul unui atac împotriva socialismului din America Latină, administraţia Trump a înăsprit restricţiile, cum ar fi reinterzicerea croazierelor americane în Cuba şi impunerea unor sancţiuni noi.

Spre exemplu, Trump a permis cetăţenilor americani să dea în judecată companiile străine cu activităţi în proprietăţi cubaneze naţionalizate după revoluţia din 1959 condusă de Fidel Castro, afectând interesul investitorilor. Şi a impus sancţiuni asupra livrărilor de petrol din Venezuela în Cuba.

”În prezent există oameni puternici în guvernul american care vor aplicarea unor măsuri ostile şi întreruperea relaţiilor noastre bilaterale”, a declarat directorul general pentru afaceri americane din Ministerul de Externe cubanez, Carlos Fernandez de Cossio, pe marginea unei conferinţe anuale americano-cubaneze de la Havana.

Acesta a adăugat că dacă se va întâmpla acest lucru, atunci Cuba va fi pregătită să înfrunte realitatea, dar că poporul cubanez nu doreşte acest lucru şi nici guvernul.

Administraţia Trump afirmă că exercită presiuni asupra Cubei pentru a se reforma şi pentru a pune capăt încălcării drepturilor omului, cum ar fi hărţuirea oponenţilor sistemului partidului unic. Washingtonul a susţinut puternic eliberarea dizidendului Jose Daniel Ferrer.

Havana afirmă că Statele Unite nu au autoritatea morală să dea lecţii cuiva în privinţa drepturilor omului şi nu ar trebui să intervină în afacerile interne ale altor ţări.

Potrivit analiştilor, Cuba ia măsuri mai stricte împotriva dizidenţilor atunci când se simte presată de Statele Unite. Activiştii s-au plâns în ultima perioadă că represiunile împotriva lor s-au agravat.

Unii analişti consideră că Trump se gândeşte la perspectiva alegerilor din 2020, în Florinda aflându-se mulţi exilaţi cubanezi care salută politica mai dură faţă de Havana.

Sursa : news.ro

Recomandari