Antena Căutare

Cum crede Obama ca Twitter poate salva America de la faliment

Presedintele SUA, Barack Obama a somat, azi, atat democratii cat si republicanii din Senat si Casa Reprezentantilor sa voteze ridicarea plafonului datoriei publice a Americii pentru a se evita intrarea in incapacitate de plata.

Acest lucru se va intampla pe 2 august, in cazul in care nu se gaseste o solutie, SUA urmand sa fie retrogradata de agentiile de rating.

"Exista crize pe care nu le putem evita. Exista tornade, uragane, cutremure, atacuri teroriste. Dar aceasta este o criza pe care o putem evita. A ridica plafonul datoriei publice nu inseamna ca vom cheltui mai mult, inseamna doar ca ne vom putea plati datoriile pentru a evita intrarea in faliment", a spus Obama, care a indemnat si cetatenii de rand ai Americii sa puna presiune pe politicieni.

"Aceasta criza ii priveste pe toti cetatenii americani, asa ca ii invit sa puna presiune asupra factorilor de decizie. Sunati, dati un mail, dati un twitt, puneti presiune pe Washington. Timpul disputelor intre partide a trecut. Timpul de a face un compromis pentru binele cetatenilor americani a sosit", a spus Obama.

SUA au atins in luna mai plafonul maxim prevazut de lege al datoriei publice, adica 14,3 mii de miliarde de dolari. SUA trebuie sa imprumute 125 de miliarde de dolari in fiecare luna pentru a face fata cheltuielilor bugetare.

O solutie ar fi ridicarea plafonului maxim al datoriei publice, insa republicanii conservatori nu sunt de acord cu acest lucru, cerand in schimb ca SUA sa opereze taieri bugetare drastice.

Joi seara, liderul republican John Boehner a incercat sa treaca o lege prin care pragul maxim al datoriei publice sa fie marit, masura dublata de taieri bugetare. Legea nu a putut primit insa cele 216 voturi necesare, nefiind pe placul republicanii conservatori.

Obama a avertizat in discursul de azi ca nu mai este timp de tergiversari.

"Urgentez atat democratii, cat si republicanii sa gaseasca un numitor comun. Nu este un subiect unde sa ne putem permite amanari. Solutii exista, dar nu mai este timp. Daca nu cadem la un acord pana pe 2 august, ratingul de credit al SUA va fi retrogradat, ceea ce inseamna taxe mai mari pentru toata lumea", a spus Obama.

Alocutiunea pesedintelui Barack Obama

"Vreau sa vorbesc despre eforturile continue si din ce in ce mai urgente de a evita intrarea in incapacitate de plata si de reducere a deficitului.

In acest moment, Camera Reprezentantilor incearca, inca, sa adopte o lege, pe care majoritatea republicanilor si democratilor din Senat au anuntat deja ca nu o vor vota. Este un plan care ne va obliga sa traim din nou aceasta criza, in doar cateva luni, tinand economia captiva in politicile Washingtonului, inca o data. Cu alte cuvinte, nu rezolva problema si nu are nicio sansa sa devina lege.

Ceea ce este clar acum este ca orice solutie de a evita neindeplinirea obligatiilor financiare trebuie sa aiba sprijinul ambelor partide, care au fost trimise aici ca sa reprezinte poporul american, si nu doar o singura factiune.

Va trebui sa aiba atat sprijinul camerei Reprezentantilor, cat si al Senatului. Si exista numeroase cai de a rezolva aceasta problema. Senatorul democrat Reed a introdus in Senat un plan ce contine reduceri cu care ambele partide au fost de acord. Senatorul republican McConnel a oferit o solutie...

Tot articolul, in Jurnalul National

Foto: Intactimages / EPA

OMS avertizeaza: Lumea, la un pas de epidemie de hepatita... Oficial: Romanca disparuta in atentatele din Norvegia, ucisa de gloante...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x