Căutare Live

Deputaţii britanici au adoptat amendamente în favoarea avortului şi căsătoriei între persoane de acelaşi sex în Irlanda de Nord

Spre deosebire de restul Regatului Unit, unde este autorizat din 1967, avortul este ilegal în Irlanda de Nord, mai puţin în cazul în care sarcina pune în pericol viaţa mamei. Contravenientele riscă o pedeapsă cu închisoarea în virtutea unei legi ce datează din 1861. Căsătoria între persoane de acelaşi sex, autorizată în restul regatului, este de asemenea interzisă în provincie.

Deputaţii britanici au adoptat amendamente în vederea extinderii drepturilor la avort şi la căsătoria între persoane de acelaşi sex în Irlanda de Nord, în cazul în care nu se formează un guvern local până la 21 octombrie, relatează AFP.

Fără Executiv din ianuarie 2017, afacerile curente ale provinciei britanice sunt gestionate de către Londra.

Deputaţii laburişti au prezentat marţi aceste amendamente, care au fost adoptate, cu scopul de ocoli opoziţia principalului partid nord-iralndez DUP faţă de orice relaxare în aceste probleme.

Spre deosebire de restul Regatului Unit, unde este autorizat din 1967, avortul este ilegal în Irlanda de Nord, mai puţin în cazul în care sarcina pune în pericol viaţa mamei. Contravenientele riscă o pedeapsă cu închisoarea în virtutea unei legi ce datează din 1861.

Căsătoria între persoane de acelaşi sex, autorizată în restul regatului, este de asemenea interzisă în provincie.

În iunie 2017, Curtea Supremă britanică a apreciată că interzicerea întreruperii voluntare sarcinii în Irlanda de Nord este contrară drepturilor omului, însă fără să se pronunţe asupra legalităţii acesteia, din cauza unor probleme de procedură.

Guvernul premierului conservator Theresa May a declarat că problema este necesar să fie soluţionatăla nivel local. Iar DUP, aliatul în Parlament al Partidului Conservator, s-a opus în mod ferm oricărei liberalizări a legislaţiei cu privire la avort sau căsătorie.

Însă nerăbdarea Parlamentului de la Westminster a crescut, iar numeroşi aleşi susţin schimbarea, inclusiv în rândul formaţiunii lui May.

”MARE PAS ÎNAINTE”

Secretara de stat de la Ministerul Femeilor şi Egalităţii, conservatoarea Penny Mordaunt, a salutat ”un pas înainte binevenit”.

”Parlamentul s-a pus de acord să remedieze lipsa accesului la un avort sigur în Irlanda de Nord. Trebuie să garantăm că femeile pot să primească îngrijirile de care au nevoie în tot Regatul Unit”, a subliniat ea marţi, într-un mesaj postat pe Twitter.

”Mai este drum de făcut, însă astăzi (marţi) acesta este un mare pas înainte #TheNorthISNext #LoveEgality”, a scris tot pe Twitter deputata laburistă Stella Creasy, iniţiatoarea amendamentului cu privire la avort.

Citește și
colaj de imagini cu ioana tufaru la antena 1
O mai ții minte pe Ioana Tufaru, fiica Andei Călugăreanu? Are 44 de ani și o familie frumoasă. Cum arată acum
O mai ții minte pe Ioana Tufaru, fiica Andei Călugăreanu? Are 44 de ani și o familie frumoasă. Cum arată acum
Colaj cu zăpadă și ninsoare
Alertă ANM! Meteorologii anunță lapoviță și ninsoare. Ce zone sunt vizate de avertizare
Alertă ANM! Meteorologii anunță lapoviță și ninsoare. Ce zone sunt vizate de avertizare
colaj de fotografii cu irina petrea
Ce mai face și cum arată acum Irina Petrea, psihologul care ne învăța despre cei 7 ani de acasă și despre "copiii contra părinți"
Ce mai face și cum arată acum Irina Petrea, psihologul care ne învăța despre cei 7 ani de acasă și despre "copiii contra părinți"
Mai multe articole

În opinia deputatului laburist Conor McGinn, care l-a prezentat pe cel cu privire la căsătoria pentru toţi, aceasta este o ”victorie fantastică”.

”Comunitatea LGBT din Irlanda de Nord ştie de-acum că Westminsterul va acţiona pentru a garanta libertatea şi respectarea tuturor cetăţenilor şi a le oferi în sfârşit dreptul de a se căsători cu persoana pe care o iubesc”, a declarat el.

Amendamentul cu privire la căsătoria pentru toţi a fost adoptat cu 383 de voturi la 71, iar cel cu privire la dreptul la avort cu 332 la 99 de voturi.

Ele urmează să fie adoptate de Camera Lorzilor, Camera superioară a Parlamentului britanic, şi nu vor putea intra în vigoare în cazul în care un guvern regional este instalat până la 21 octombrie.

Sursa : news.ro

Tânără ținută cu zgarda la gât și obligată să mănânce resturile menajere lăsate de patronul la care era angajată: „Era p... Inundații în nordul Spaniei. Trupul unui bărbat a fost găsit într-o mașină luată de ape...
Parteneri
Dușul fierbine în sezonul rece: de ce este contraindicat
O baie relaxantă este tot ce vizezi, după o zi aglomerată? Avem o veste nu tocmai plăcută pentru tine. Dușul fierbinte în sezonul rece ți-ar putea face mai mult rău decât bine, potrivit informațiilor oferite de medici și specialiști.
Catine.ro
Ultimele știri