Antena Căutare

Der Spiegel: In inima Europei are loc o forma moderna de razboi civil impotriva romilor

O adevarata tragedie are loc in inima Europei. In multe tari, romii sunt intimidati de catre extremistii de dreapta, iar rasismul impotriva lor este acceptat de societate. Deocamdata, nu exista nicio strategie care sa rezolve problema, scrie cotidianul german Der Spiegel, citat de EurActiv.



Violentele impotriva romilor in Europa de Est ar putea fi diminuate, daca autoritatile ar interveni serios si ar combate infractiunile, fie ca este vorba furt sau crima organizata. Dar nu aceasta este problema. Tarile din regiune au o problema grava de autoritate. Institutiile lor sunt slabe, aflate in dificultate si corupte. In "Estul Salbatic" oamenii se descurca daca au relatiile corecte si sunt dispusi sa ofere mita, comenteaza publicatia germana.

In astfel de circumstante, romii devin usor tapii ispasitori. Ei se afla la nivelul de jos al societatii, nu dispun de lobby si sunt slab organizati politic. Impotriva lor exista un rasism la nivel de societate, iar acesta este legitimizat de o majoritate a elitei conducatoare. Multi analisti vorbesc deja despre o defalcare in societatea civila din Europa de Est.

Motivele din spatele escaladarii violentei impotriva romilor in Europa de Est sunt mult mai complexe. Comunitatile de romi difera, dar sunt unite de saracie si o lipsa imensa de modernizare. Dupa 1989, guvernele post-comuniste le-au abandonat. Saracia si ghetoizarea au crescut brusc. Iar modelul valabil de existenta pentru generatii intregi de romi se caracterizeaza prin saracie, conditii precare, analfabetism, lipsa asistentei sanitare, somaj, dependenta de ajutorul limitat al statului, prostitutie, infractionalitate.

Lipsa de perspective pentru romii din Europa de Est a determinat zeci de mii dintre ei, in primul rand din Romania si Bulgaria, sa plece spre vest. Refugiatii romi au venit in Italia, Spania, Franta, Anglia, si, recent, chiar in orase mari din Germania, unde muncesc pentru cativa euro sau cersesc, iar unii fura. In functie de statutul legal, unii primesc ajutoare sociale.

Pentru multi, este mai mult decat si-ar fi putut imagina in tarile lor de origine. Dar vestul Europei nu poate rezolva problemele sociale vechi de decenii din Europa de Est.

Este necesara o strategie coerenta la nivel european, care sa-i ajute pe romii lipsiti de orice fel de perspective in tarile lor de origine, conchide Der Spiegel.

Sursa: euractiv.ro

VIDEO! Bulgarii, pregatiti de o noua revolta... Criza datoriilor: Risc de prabusire economico-financiara si de tulburari sociale...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x