Antena Căutare

Deshumarea Ceausestilor, in presa internationala

Vestea deshumarii sotilor Ceausescu a captat si interesul presei internationale, care nu a intarziat sa umple paginile editiilor online ale ziarelor cu informatii despre raposatii dictatori, la 21 de ani de la moartea acestora.

Dupa 20 de ani de speculatii, adevarul va iesi, in sfarsit, la iveala. Se pare ca cei 4 ani de lupta ai lui Valentin Ceausescu nu au fost in zadar. Raposatul Nicolae Ceausescu, impreuna cu sotia sa, au fost deshumati astazi, din cimitirul Ghencea.

Cei 50 de ani de dictatura au avut un impact foarte mare asupra evolutiei Romaniei. Chiar daca un intreg popor s-a simtit eliberat dupa moartea dictatorului, totusi, a ramas o intrebare fara raspuns: sunt sau nu sunt sotii Ceausescu ingropati in Ghencea?

Ziare mari ca "Telegraph", "The New York Times", dar si alte surse internationale, au scris in editiile de astazi, despre deshumarea sotilor Ceausescu, insa si despre situatia politica a tarii si revolutia din 1989.

Ziarul britanic Telegraph a relatat mai mult despre intrigile de-a lungul anilor dintre familia Ceausescu si politicienii implicati in revolutie, Ion Iliescu si Gelu Voican-Voiculescu, dar si despre cei trei copii ai dictatorului, Valentin, Nicu si Zoe.

S-au luptat foarte mult timp pentru a obtine deshumarea parintilor lor, deoarece, in conformitate cu spusele lor, nu exista nicio dovada scrisa ca acestia ar fi fost ingropati in Ghencea", noteaza "The Telegraph".

"Fostul dictator a condus tara cu o mana de fier intre 1965 si 1989. Acesta a fost impuscat in timpul revolutiei anti-comuniste, impreuna cu sotia sa", au amintit jurnalistii britanici.

The New York Times are o viziune ceva mai subiectiva asupra evenimentului : "Unii romani nu sunt siguri daca Ceausescu a fost ingropat in Ghencea. De asemenea, exista si foarte multi nostalgici, care regreta executarea cuplului, de Craciun, in 1989."

Ziarul american a mai scris, de asemenea, despre procesul Ceausestilor, care a fost notat ca fiind „sumar", dar si despre viata romanilor de dupa 1980: „Romanii, infometati si furiosi, au declansat revolutia din 1989. Carnea, uleiul si untul erau restrictionate, pentru ca Ceausescu sa isi poata plati datoriile externe".

Nici BBC News Online nu a ignorat subiectul:

"Locul in care a fost ingropat cuplul a devenit unul din cele mai discutate mistere de la revolutia din 1989 ", noteaza jurnalistul BBC, Oana Lungescu.

Si presa franceza a dezbatut acest subiect. Jurnalistii "Le figaro" au precizat: "Autoritatile de la revolutie au decis sa ii ingroape pe dictatori noaptea, sub nume false, pentru a evita profanarea mormintelor".

Cotidianul francez a mai postat pe site-ul oficial o scurta intregistrare video, in care un jurnalist francez anunta moartea sotilor Ceausescu si implicit caderea regimului comunist din Romania.

Foto: Hepta

Deshumarea Ceausestilor, in presa internationala... EurActiv: Bulgaria si Romania atentionate pentru fraudele privind achizitiile publice...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x