Antena Căutare

Deshumarea Ceausestilor, in presa internationala

Agentiile de stiri si editiile online ale principalelor ziare straine au tratat pe larg subiectul dezgroparii ramasitelor lui Nicolae si a Elenei Ceausescu. "Testele ADN, care vor confirma daca trupurile din Ghencea sunt cu adevarat ale Ceausestilor, ar putea dura pana la sase luni de zile", noteaza BBC News Online, iar Financial Times subliniaza nostalgia pe care unii romani o au pentru perioada comunismului.

AFP


"Luand intreaga Romanie prin surprindere, medicii legisti au exhumat, miercuri, ceea ce se crede a fi ramasitele dictatorului Nicolae Ceausescu si a sotiei sale, Elena, la solicitarea copiiilor acestora", relateaza si Associated Press.

"Fostul dictator a condus Romania, cu o mana de fier, din 1965 pana in 1989, cand a fost impuscat, alaturi de sotia sa, de catre un pluton de executie, in urma Revolutiei", scriu si jurnalistii britanici de la Telegraph.co.uk.

"Cei trei copii ai familiei Ceausescu si-au exprimat, de-a lungul timpului, indoiala ca parintii lor ar fi fost cu adevarat ingropati in cimitirul Ghencea".

"Dupa dezgropare, ginerele sotilor Ceausescu, Mircea Oprean, le-a declarat jurnalistilor ca a recunoscut haina pe care socrul sau a purtat-o in ziua executiei, ciuruita de gloante", mai scrie Telegraph.co.uk.

"Testele ADN, care vor confirma daca trupurile din Ghencea sunt cu adevarat ale Ceausestilor, ar putea dura pana la sase luni de zile", noteaza si BBC News Online.

AFP citeaza acuzatiile pe care Oprean le-a facut la adresa fostului presedinte Ion Iliescu, care a preluat puterea in Romania dupa incheierea regimului Ceausescu. Iliescu si aproiatii sai i-au ucis pe sotii Ceausescu si i-au ingropat precum paganii, s-a plans Oprean.

De asemenea, AFP noteaza ca dupa incheierea deshumarii, la mormintele care se presupune ca apartin Ceausestilor s-au adunat zeci de nostalgici ai regimului comunist. "Viata era mai buna pe atunci, aveam tot ce ne trebuia", a declarat o femeie care ii duce dorul dictatorului, citata de agentia de presa.

Si cotidianul Financial Times a subliniat nostalgia pe care unii romani o au pentru perioada comunismului. Unii romani cred ca "revolutia a fost de fapt o lovitura de palat pusa la cale de oficiali frustrati din Partidul Comunist", precizeaza jurnalistii britanici.

Si presa franceza a dezbatut subiectul dezgroparii sotilor Ceausescu. "Le Figaro" a prezentat o scurta inregistrare video din decembrie 1989 cu un prezentator al televiziunii franceze care anunta prinderea sotilor Ceausescu si a scris ca, de teama ca mormintele celor doi vor fi profanate, autoritatile de atunci au decis ingroparea cadavrelor pe timp de noapte, iar crucile au avut nume false.

VIDEO! Jaf cu elicopterul in Suedia... Deshumarea Ceausestilor, in presa internationala...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x