Live acumObservator 06 Weekend
Prime Time 20:00iUmor

Detenţia provizorie a americanului Paul Whelan, acuzat de spionaj, prelungită după un an de la arestare până la sfârşitul lui martie

Detenţia provizorie în Rusia a americanului Paul Whelan, arestat în urmă cu un an sub acuzaţia de spionaj, a fost prelungită din nou marţi, de către un tribunal moscovit, până în martie, relatează AFP.

Paul Whelan, care are de asemenea cetăţenie britanică, irlandeză şi canadiană, a fost vizitat luni de reprezentanţi diplomatici ai celor patru ţări a căror naţionalitate o deţine la Închisoarea Lefortovo, care i-au adus, cu ocazia Crăciunului, cărţi poştale cu felicitări de la familie şi mâncare, a anunţat pe Twitter serviciul de presă al Ambasadei Statelor Unite.

”Sunt deja 12 luni de când Paul nu a auzit vocea părinţilor săi, oferiţi-i un pic de bucurie de Crăciun şi lăsaţi-l să-l sune”, a îndemnat autorităţile ruse Bartle B. Gorman, însărcinatul american cu afaceri.

Tribunalul Muncipal din Moscova a hotărâr marţi să prelungească detenţia lui Whelan, în aşteptarea procesului, până la 29 martie.

court extends 's arrest

— Ruptly (@Ruptly)

Serviciile ruse de securitate (FSB) afirmă că l-au arestat ”în timp ce comitea un act de spionaj”, ceea ce el dezminte. Fostul militar riscă o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare.

Avocatul său afirmă că clientul său a fost atras într-o capcană de către o cunoştinţă, care i-a dat un dispozitiv de stocare de date de tip USB ce conţinea ceea ce Paul Whelan credea că erau fotografii pe care le-au făcut împreună într-un sejur precedent în Rusia.

În octombrie, într-o audiere precedentă, Paul Whelan şi-a clamat nevinovăţia.

”Rusia spune că a arestat un James Bond în misiune de spionaj, dar în realitate ei l-au răpit pe Mister Bean în vacanţă”, a tunat el, referindu-se la celebrul spion de ficţiune şi la personajul interpretat de către britanicul Rowan Atkinson.

El şi apropiaţii săi denunţă faptul că nu este îngrijit în mod corect de o hernie şi că a fost supus unor rele tratamente în închisoare. Rusia respinge aceste acuzaţii şi subliniază că i-a propus inclusiv o intervenţie chirurgicală.

”Nimic nu ameninţă sănătatea lui Paul Whelan, iar simulările sale, care au loc periodic, sunt, se pare, rezultatul lecţiilor de pregătire a agenţilor spionajului american”, dădea asigurări, la începutul lui decembrie, Ministerul rus de Externe.

Sursa : news.ro

Recomandari