Căutare Live

Directorul interimar AIEA Cornel Feruţă îndeamnă Iranul, în Consiliul Guvernatorilor, să coopereze ”prompt”

Directorul interimar al Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) Cornel Feruţă a îndemnat luni Iranul ”să răspundă propmpt întrebărilor” pe care i le adresează acest organ ONU în cadrul activităţilor sale de control al activităţilor nucleare ale Teheranului, relatează AFP.

Directorul interimar al Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) Cornel Feruţă a îndemnat luni Iranul ”să răspundă propmpt întrebărilor” pe care i le adresează acest organ ONU în cadrul activităţilor sale de control al activităţilor nucleare ale Teheranului, relatează AFP.

”Este esenţial săse acţioneze rapid”, a subliniat Feruţă, adresându-se Iranului, într-un discurs pe care l-a prponunţat în deschiderea unei reuniuni obişnuite a Consiliului Guvernatorilor AIEA, cu sediul la Viena.

AIEA a confirmat luni instalarea de către Teheran a unor centrifuge avansate, susceptibile să crească stocul de uraniu îmbogăţit iranian, o nouă etapă a unei reduceri a angajamentelor pe care Republica islamică şi le-a asumat prin Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian.

Începând de sâmbătă, Iranul ”a instalat sau era pe cale să instaleze”, la instalaţia de îmbogăţire de la Natanz, 22 de centrifuge de tip IR-4, una de tip IR-5, alte 30 de tip IR-6 şi trei modele de tip IR-6s, potrivit ”verificărilor” efectuate la faţa locului de către agenţie, a anunţat un purtător de cuvânt IAEA într-un comunicat.

Republica islamică, care a detaliat sâmbătă aceste noi măsuri, a anunţat totodată că va continua să autorizeze acelaşi acces inspectorilor ONU însărcinaţi să-i supravegheze programul nuclear. Duminică, directorul interimar AIEA Cornel Feruţă, s-a dus la Teheran, unde s-a întâlnit cu conducători iranieni.

Potrivit acordului în dosarul nuclar iranian din 2015, Iranul este, în acest stadiu, autorizat să producă uraniu îmbogăţit doar cu centrifuge din prima generaţie - IR-1.

Punerea în funcţiune a unor centrifuge avansate ar urma să accelereze producţia de uraniu îmbogăţit şi să crească stocurile ţărili care depăşesc din iulie limita stabilită prin acest acord (300 de kilograme) încheiat între Republica islamică şi Grupul 5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite şi Germania).

AIEA a mai anunţat luni că Teheranul a informat-o duminică cu privire la intenţia sa de a instala în ”cascadă” - un procedeu menit să îmbunătăţească procesul de îmbogăţire - 164 de centrifuge de tip IR-4 şi 164 de modele IR-2m.

Verificările şi urmărirea situaţiei în Iran urmează să fie discutate începând de luni la Viena, unde începe o reuniune trimestrială a Consiliului Guvernatorilor AIEA.

Iranul a început în mai să-şi reducă angajamentele la care a consimţit prin acest acord, ca represalii faţă de decizia luată cu un an mai înainte de Statele Unite de a denunţa acest text şi de a reimpune sancţiuni economice Teheranului.

Sursa : news.ro

Tânără ținută cu zgarda la gât și obligată să mănânce resturile menajere lăsate de patronul la care era angajată: „Era p... Olanda ar prefera un ”no deal” unor luni de incertitudine a Brexitului...
Parteneri
De ce mint oamenii. 4 motive explicate de psihologi
Se spune că minciuna are picioare scurte, iar acest lucru nu poate fi departe de adevăr. Există nenumărate motive pentru care multe persoane aleg să omită adevărul. Experții au încercat să afle de ce mint oamenii și să claseze principalele motive astfel încât să ne fie mai ușor să ne dăm seama de intențiile persoanei cu care purtăm o discuție.
Catine.ro
Ultimele știri