Antena Căutare

Disperata, Grecia privatizeaza in regim de urgenta Hellenic Postbank, porturile Pireu si Salonic

Etapa a doua vizeaza scoaterea la vanzare a societatilor Public Power Corp, OTE Telecom si Societatea apelor din Salonic. Guvernul elen spera sa obtina intre 36 si 50 mld. euro inca din prima faza a planului de redresare.

Pusa, practic, la zid de agentia internationala de notare Fitch Ratings, care i-a degradat cu trei trepte supli­mentare nota datoriei pe termen lung a tarii, Grecia s-a grabit sa prezinte un nou program de relansare a eco­nomiei. Se are in vedere, pe de o parte, un amplu si ambitios plan de privatizare si, pe de alta parte, noi masuri de austeritate. De asemenea, guvernul elen a anuntat interventii bugetare suplimentare in valoare de 6 mld. euro, precum si alte 22 mld. euro in cadrul Programului pe termen mediu 2012-2015.

Georges Petalotis, purtatorul de cuvant al cabi­netului, a precizat ca obiectul tuturor acestor eforturi este de a reduce deficitul la 1% din PIB pana in 2015. Planul de privatizare, prioritate absoluta a Atenei, a fost gandit in doua etape:

Prima vizeaza scoaterea la vanzare a participatiei de 75% detinuta de stat in capitalul porturilor Pireu si Salonic si a pachetului de 34% din actiunile pe care le poseda la Hellenic Postbank. Totul pana la sfarsitul anului in curs.

Faza secunda include privatizarea celor 16% din actiunile aflate sub controlul statului la operatorul de telefonie OTE Telecom. Pe lista figureaza, de asemenea, Societatea apelor din Salonic (40% participatia statului), al doilea oras ca marime din Grecia, alaturi de Public Power Corp.

In ceea ce priveste masurile de austeritate, extrem de impopulare si care, cu siguranta, vor antrena noi miscari de protest intr-o Grecie si asa zguduita, periodic, de greve generale si de manifestantii gigant, se are, printre altele, in vedere:

- Inasprirea conditiilor de obtinere a alocatiilor de somaj
- Reducerea anumitor plati supli­mentare la pensii
- Contributii financiare exceptionale ale celor retrasi din activitate inainte de varsta de 60 de ani
- Cresterea timpului de lucru pentru functionari la 40 de ore pe sapta­mana de la 37,5 in prezent
- Cresteri de impozite
- Reducere suplimentara a chel­tu­ie­lilor de stat

Tot articolul, in Financiarul

Combustibilul din alte doua reactoare de la Fukushima ar putea fi topit!... FOTO! Eruptia vulcanului islandez, surprinsa din spatiu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x