Căutare Live

Dmitri Medvedev vizitează o insulă din arhipelagul Kurile, subiectul unei dispute vechi de 70 de ani cu Japonia, care protestează

Premierul rus Dmitri Medvedev a efectuat vineri o vizită pe una dintre insulele disputate din arhipelagul Kurile, o vizită faţă de care Tokyo a protestat, în contextul în care acest subiect afectează relaţiile ruso-japoneze de peste 70 de ani, relatează AFP.

Premierul rus Dmitri Medvedev a efectuat vineri o vizită pe una dintre insulele disputate din arhipelagul Kurile, o vizită faţă de care Tokyo a protestat, în contextul în care acest subiect afectează relaţiile ruso-japoneze de peste 70 de ani, relatează AFP.

În trecere prin regiunea rusă Sahalin, premierul rus Dmitri Medvedev a vizitat o serie de infrastructuri pe Iturup, una dintre cele patru insule ale arhipelagului Kurile, reclamat de Japonia.

”Acesta este pământul nostru (...). Reprezentanţii statului rus vizitează Kurilele şi toate celelalte teritorii ale noastre fără să aştepte autorizaţia altor ţări”, a a declarat Dmitri Medvedev, într-o transmisiune a televiziunii ruse.

”Cu cât va provoca mai multă indignare acest lucru, cu atât vor exista mai multe motie să venim aici”, a adăugat el, după ce a vizitat o şcoală, izvoare de apă caldă şi o pescărie.

Ministerul japonez de Externe a catalogat drept ”extrem de regretabilă” această vizită, apreciind că este ”contrară poziţiei Japoniei cu privire la «Teritoriie Nordice» şi îi răneşte pe japonezi”.

Aceste insule vulcanice, situate între Marea Ohoţk şi Oceanul Pacific - numite Kurilele de Sud de Rusia şi ”Teritoriile Nordice” de către Japonia -, se află în centrul unui diferend teritorial care a împiedicat până în prezent cele două ţări să semneze un tratat de pace după sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, în pofida faptului că şi-au normalizat relaţiile diplomatice în 1956.

Tokyo consideră în mod oficial cele patru insule - cu 20.000 de locuitori -, anexate de URSS în 1945, ca făcând ”parte integrantă din teritoriul Japoniei”.

Premierul japonez Shinzo Abe şi preşedintele rus Vladimir Putin au făcut din soluţionarea acestei probleme o prioritate şi s-au întâlnit de 25 de ori din 2013.

La sfârşitul lui ianuarie, Putin a anunţat, după o întâlnire cu Abe la Moscova, că o ”muncă de furnică” rămâne încă necesară înaintea semnării unui tratat de pace.

În 2011 şi 2012, Dmitri Medvedev a vizitat insula disputată Kunaşir. El a vizitat Iturup şi în 2015, iar Tokyo a protestat de fiecare dată.

Sursa : news.ro

Breaking news: Un cutremur puternic cu magnitudinea de 6,8 a lovit coasta de vest a Indoneziei. Pericol de tsunami... Scene de groază! Bărbat filmat în timp ce taie gâtul unei victime, pe balcon (VIDEO)...
Parteneri
Burger de vită delicios, cu legume la grătar
Dacă obișnuiești să servești burgeri de la fast-food, află că îi poți prepara și acasă, mult mai delicioși și mai sănătoși. Îți oferim mai jos o rețetă de burger de vită delicios, cu legume la grătar, pentru atunci când îți propui să petreci mai mult timp în bucătărie.
Catine.ro
Ultimele știri