Live acum
Prime Time 20:30Poftiti pe la noi: Poftiti la circ

Document confidential: Falimentul Greciei este iminent!

Wolfgang Schaeuble, ministrul german al Finantelor, sustine ca falimentul Greciei este iminent, potrivit unei document "scurs" in presa germana si citat de EUObserver. "Ne aflam in fata riscului real al primului faliment total in interiorul zonei euro", a afirmat Schaeuble in scrisoarea adresata presedintelui Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, ajunsa in presa germana.

UPDATE 15.00: Oficial: Grecia nu se poate salva fara un nou imprumut de la Comisia Europeana

UPDATE 14.05: Grecia a inclus, in planul de privatizare convenit de guvernul elen cu institutiile financiare internationale, actiunile detinute de stat la cea mai mai mare companie de rafinare petroliera din tara si la cele doua companii nationale de gaze, potrivit unui raport al UE si FMI

Oficialul german sustine ca acest al doilea ajutor este foarte important si a cerut sprijinul bancilor private in salvarea Greciei.

Potrivit EUObserver, ministrii de Finante ar trebui sa ajunga la o intelegere in 20 iunie, cu trei zile inainatea summit-ului liderilor europeni.

"Orice angajament luat pe 20 iunie trebuie sa ofere Greciei termeni clari, eventual in asociere cu FMI, pentru a initia noi negocieri cu creditorii sai. Un astfel de rezultat poate fi atins cel mai bine printr-un schimb de obligatiuni care sa conduca la o prelungire a termenului de achitare a datoriilor cu sapte ani, oferindu-i Greciei timpul necesar pentru punerea in aplicare pe deplin reformelor si recastigarea increderii in piata", mai afirma Schaeuble in document.

A doua salvare a Greciei ar putea costa 100 mld. de euro

Statele membre si oficiali ai UE ar lucra in prezent la un al doilea plan de salvare pentru Grecia, pe langa cel in valoare de 110 miliarde de euro de anul trecut, ale carui costuri totale ar urma sa ajunga in jurul valorii de 60 de miliarde de euro.

Joerg Asmunssen, vice-ministru de Finante German, a declarat ca noul program de ajutor va implica si creditorii din sectorul privat. Anterior, Wall Street Journal raportase ca acestia vor participa cu 30 de miliarde de euro.

Cele 17 state membre ale zonei euro vor incerca sa obtina prelungirea maturitatii obligatiunilor Greciei, iar procesul ar putea incepe cel mai devreme in iulie.

Sursa: Jurnalul National

Foto: Intactimages / EPA

Recomandari