Antena Căutare

Documentar ARTE: Roman folosit pe post de cobai, pentru teste clinice

Cazul unui roman care a fost folosit drept cobai pentru un tratament experimental a ajuns si in atentia jurnalistilor straini. Povestea lui Corneliu Nedelcu e o dovada in plus ca est-europenii au fost si sunt chinuiti in teste clinice facute fara voia lor. Despre ei, jurnalistii de la postul ARTE au realizat o ancheta ampla.

E o senzatie cumplita cand acul seringii se apropie de ochi. E senzatia pe care Corneliu Nedelcu a indurat-o aproape zi de zi, vreme de jumatate de an. Iar povestea lui i-a socat pe jurnalistii de la postul francez ARTE. Au inclus-o in ancheta "Teste farmaceutice", despre oamenii folositi drept cobai fara voie pentru teste clinice.

Corneliu Nedelcu si-a dat, in ianuarie 2009, acordul pentru un tratament ce avea sa-i imbunatateasca vederea la ochiul drept care ii slabise din cauza diabetului, dupa ce l-a convins oftalmologul Narcisa Ianopol. Ochiul bolnav i-a fost injectat insa cu un medicament care nu este deloc prevazut pentru afectiunea lui, iar injectiile i-au distrus de tot ochiul.

"Problemele au aparut dupa luna august cand am aflat ca tratament urmat in clinica oftalmologica CFR nu era omologat. Avastinul avea omologare de la firma Rocher doar pentru cancerul la colon", a declarat Nedelcu.

"Retina mi s-a dezlipit total si nu mai poate fi atasata la loc. Iar, acum, am ramas cu infirmitate pe ochiul drept. Nu vad absolut deloc", a adaugat pacientul.

Nu e intamplator ca Romania e in atentia companiilor farmaceutice dornice de teste clinice.

Pe de o parte, exista dorinta de a participa la acele experimente, apoi vointa medicilor de a fi implicati in astfel de studii, iar in paralel sunt autoritatile care stiu ce se intampla, dar tolereaza totul in schimbul, haideti sa-i spunem, unei cote parte, afirma un expert consultat de ARTE.

Drame asemanatoare au trait, in ultimii 20 de ani, sute de pacienti din Polonia si Cehia, arata jurnalistii francezi si germani.

Foto: healthystate.org

Sondaj: Michelle ii bate la popularitate pe Barack Obama si pe contracandidatul sau Mitt Romney... Ziua internationala a persoanelor fara adapost: Povestile a doi romani, in presa britanica...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x