Doi români, implicați într-un caz de SCALVIE în Italia. Cum și-ar fi exploatat victimele, dintre care una a murit

Doi români și un italian au fost arestați în Italia, într-un caz de sclavie care a fost anchetat timp de un an. Peste 30 de persoane angajate în agricultură și construcții, din România, dar și din Albania, ar fi fost victimele acestei rețele. Dintre acestea, una a murit pe un câmp, în timpul muncii.

Doi români și un italian au fost arestați în Italia, într-un caz de sclavie care a fost anchetat timp de un an. Peste 30 de persoane angajate în agricultură și construcții, din România, dar și din Albania, ar fi fost victimele acestei rețele. Dintre acestea, una a murit pe un câmp, în timpul muncii.

Acești muncitori erau plătiți cu 500 de euro pe lună, cu titlu de avans, din care li se reținea costul pentru casă și masă. Aceștia munceau și câte 11 ore pe zi pentru 4 euro pe oră, la negru, fără protecție socială sau siguranță.

Investigația a fost efectuată de Carabinieri și a pornit din Florența în 2017, după ce un român a murit pe câmp, la cules de măsline, potrivit Digi24.

Recent, Matteo Salvini, actualul ministru de interne al Italiei, spunea că România și Bulgaria sunt sursele de sclavi ale Europei. Acesta a cerut autorităţilor din cele două state să controleze mai strict mijloacele de transport şi persoanele care părăsesc ţara. Acea declarație venea după un accident care a stârnit o discuţie mai largă în Italia privind statutul muncitorilor imigranţi.

Românii sunt printre cei mai expuși abuzurilor de pe piața muncii din Italia. Cazurile repetate de sclavie modernă arată că sunt obligați să muncească și câte 17 ore pe zi. Și nu doar că lucrează zi/lumină, dar sunt plătiți cu salarii de nimic: 3 - 4 euro pe oră.

Ministerul, primăriile, consulatele și ambasadele României din străinătate au pornit mai multe de campanii pentru a combate acest fenomen.

În sudul Italiei au fost stabilite mai nou multe infochioşcuri unde cetăţenii români au posibilitatea de a studia legislaţia atât în limba română, cât şi în limba italiană, 24 de ore din 24. Scopul este acela de a le face cunoscute drepturile şi obligaţiile.

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, a declarat joi, la Petroşani, că ambasadorul României în Italia, George Bologan, se va deplasa de urgenţă în zona Toscana-Veneto pentru a verifica informaţiile apărute în spaţiul public, privind un nou caz de sclavie asupra unor români aflaţi la muncă în această ţară.

„Din păcate, un nou caz cutremură atât românii de pretutindeni, cât şi guvernele celor două ţări. Din informaţiile pe care le deţinem până în momentul de faţă, ar fi vorba despre un număr de cetăţeni români care munceau în domeniul agriculturii în zonele Toscana-Veneto. Am luat legătura cu domnul ambasador, reprezentantul misiunii diplomatice în Republica Italiană, domnul Bologan, iar în următoarele minute domnia sa se va deplasa în zona respectivă şi va avea o întâlnire cu autorităţile locale. (...) Nu este primul caz (de sclavie - n.r), aşa este! Guvernul Republicii Italiene acţionează, dar şi forul legislativ pentru a stopa acest fenomen. A fost dată Legea caporalatului, prin intermediul căreia sunt pedepsite toate aceste fapte de trafic, de sclavie modernă”, a spus Natalia Intotero.

Ultimele știri