Antena Căutare

Dupa cutremure, emigratie record din Noua Zeelanda spre Australia

Un numar record de neo-zeelandezi si-au parasit tara dupa cutremurele de pamant care au zguduit aceasta regiune in ultimele luni, pentru a se instala in Australia, care nu cere vize pentru emigrantii din Noua Zeelanda, potrivit cifrelor oficiale publicate marti si citate de AFP.

Cifra neta a plecarilor din Noua Zeelanda spre Australia a atins in mai 3.300, cel mai mare nivel inregistrat de la inceputul acestor statistici. Precedentul record lunar data din 1979, cu 2.900 plecari nete.

O proportie importanta o reprezinta locuitorii din Christchurch, al doilea oras din Noua Zeelanda, afectat de doua puternice seisme in ultimele zece luni, a precizat Geoff Bascand, care lucreaza la serviciul de statistici nationale.

"De la seismul din 22 februarie, orasul a inregistrat 1.300 de plecari suplimentare si cu 400 mai putine sosiri decat in aceeasi perioada din 2010", a explicat Geoff Bascand.

Noua Zeelanda si Australia au semnat un acord reciproc ce autorizeaza cetatenii celor doua tari sa se instaleze in celalalt stat fara a avea nevoie de viza.

Locuitorii din Noua Zeelanda sunt atrasi, pe de alta parte, de dinamismul economiei australiene, care beneficiaza de un boom al cererii de materii prime din economiile emergente, in special din China.

Precedentul val masiv de emigrare din Noua Zeelanda spre Australia s-a inregistrat la finele anilor '70, inceputul anilor '80.

Premierul neo-zeelandez din acea vreme, Robert Muldoon, a facut atunci o afirmatie care a devenit celebra in aceasta regiunea a lumii: "Neo-zeelandezii care emigreaza in Australia ridica IQ-ul celor doua tari".

Sursa: Hotnews

VIDEO! Fumatorii din SUA, speriati de autoritati cu poze sinistre... Ministerul de Externe al Ungariei se declara ”inmarmurit” de ”atrocitatile anti-maghiare” de sambata, din Alba Iulia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x