Antena Căutare

Efectul revoltelor: argintul, la cel mai ridicat pret din ultimii 30 de ani - 32,82 $/uncie

Cuprul, barometrul pietei metalelor, a atins, la randul sau, o valoare inedita, urcand la 10.190 $/tona.


Revoltele din Orientul Mijlociu si ingrijorarea ca inflatia va conduce la o crestere a dobanzilor de refinantare in China, Statele Unite, Europa, au alcatuit, de-a lungul saptamanii trecute, un ames­tec ideal pentru consolidarea pietei metalelor pretioase", a comentat James Moore, analist la The Bullion Desk.

Dupa Egipt, propagarea miscarilor contes­tatare in Iran, Yemen si Libia au sporit nervo­zita­tea investitorilor: anuntul Is­ra­e­­lului potrivit caruia Iranul ar in­tentiona sa trimita doua nave de razboi in Marea Mediterana via Canalul de Suez a facut ca aurul sa castige, marti, peste 10 $.

Pe de alta parte, temerile tot mai accentuate vizand evolutia ratei infla­tio­niste in Asia, precum si in SUA, au accentuat apetitul pentru metalul galben, considerat cel mai bun refugiu impotriva volatilitatii preturilor si a tendintelor inflationiste. In ianuarie, cresterea pre­turilor de consum a dat semnele unei accelerari in SUA (+0,4%), in timp ce ea s-a ridicat la 4,9% in China.

Potrivit ulti­melor date ale Consiliului mondial al aurului, consu­mul mondial de metal galben a avansat cu 11% in ultimul trimestru al anului trecut, la 955,5 tone, datorita, cu precadere, sectorului de bijuterii, a carui cerere s-a ridicat la 575 de tone. Pretul metalului galben a sarit vineri pana la 1.388,57 $/uncie, cea mai buna per­formanta de la mijlocul lunii ianuarie.

Record absolut pentru staniu

In ceea ce priveste argintul, consi­derat de investitori drept o alternativa mai putin oneroasa la aur, si-a grabit ascensiunea, urcand la 32,82 $/uncie, pret nemaiintalnit din martie 1980. Apetitul investitorilor speculativi nu a crescut, au constatat analistii de la Commerzbank.

Exista, de ase­menea, o cerere solida din partea sec­torului industrial (80% din consumul total de argint), alimentat de anvansul constant si stabil al economiilor asiatice si de relansarea economiei americane (acti­vitatea industriala din regiunile New York si Philadelphia s-au accelerat in luna ianuarie).

Tot articolul, in Financiarul

Rompetrol: Celula de criza pentru angajatii pe care ii are in Libia... Friendly-fire: 6 afgani, ucisi din greseala intr-un atac NATO...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x