Antena Căutare

Egipt: Tutankamon, jefuit in revolutia de la Cairo

Recentele miscari populare din Egipt, incheiate prin „debarcarea” presedintelui Hosni Mubarak, au confirmat un lucru stiut dintotdeauna: razboaiele si revolutiile nu fac, niciodata, casa buna cu arta si cultura. Fapt dovedit, din plin, la noi in decembrie ‘89, cand Armata a tras cu tunurile si mitralierele asupra Muzeului National de Arta. Dar si in 2003, cand zeci de exponate antice, sumeriene, babiloniene si asiriene au disparut de la Muzeul National din Bagdad.

Ultima victima culturala a politicii militare a fost, anul acesta, prestigiosul Muzeu de Antichitati din Cairo, locul unde supravietuiesc vestigiile unei dintre cele mai vechi civilizatii.

Primele informatii privitoare la disparitia, de acolo, a unor valori culturale inestimabile au aparut la sfarsitul lunii ianuarie, cand s-a vorbit doar despre o tentativa de jaf.

Initial s-a anuntat ca acea tentativa s-a soldat doar cu distrugerea partiala a aproximativ 70 de artefacte antice. Inventarele facute ulterior au scos, totusi, la iveala disparitia foarte multor obiecte antice, de o valoare inestimabila. Este vorba despre statuete antice din lemn aurit, sceptre, vase plus alte statuete din bronz, toate apartinand tezaurului descoperit in celebrul mormant al tanarului faraon Tutankamon.

Revista Sciences et Avenir a facut publica o lista cu 54 de artifacte antice disparute in jaful din 28 ianuarie.

Oficialitatile au mai anuntat ca 16 dintre obiectivele antice disparute au reaparut, intr-un mod foarte ciudat, la Muzeul din Cairo, fapt care a facut ca anumite suspiciuni de coruptie sa planeze asupra unora dintre fostii conducatori ai institutiei care vor fi cercetati intr-o ancheta oficiala.

Ulterior s-a aflat ca si alte situri arheologice egiptene au fost mai mult sau mai putin jefuite. Daca in Egiptul de Sus, in zone precum Assuan sau Theba, situatia a putut fi tinuta sub control, nu la fel s-au petrecut zonele limitrofe ale Capitalei Cairo sau in siturile din Delta Nilului ori pe malul stang al Nilului, in zone precum Saqqarah, Gizeh, Dashur sau Abousir.

Sursa: Jurnalul National

Londra: 200 de arestari si 66 de raniti in urma protestelor violente... Libia: Fortele lui Gaddafi muta cadavrele victimelor lor in zonele bombardate de coalitie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x