Antena Căutare

Eroare sau frauda? Scandalul carnii de cal din Romania, vanduta pe post de carne de vita in Occident, ia amploare

Compania franceza care a distribuit carnea in Marea Britanie a anuntat ca va da in judecata furnizorul roman. Afacerea care i-a infuriat pe britanici ar fi fost pusa la cale de firme din Olanda, Cipru, Romania si Franta. Autoritatile se intreaba acum daca au de-a face cu o eroare sau cu o frauda.

Potrivit anchetatorilor francezi, carnea de cal provenita din Romania a avut un traseu complicat. A fost cumparata din Romania de o firma olandeza, vanduta apoi unui comerciant cipriot care, la randul sau, a vandut-o importatorului francez. Schema ar fi adus un profit de 300 de mii de euro celor implicati. Guvernul francez a facut astfel apel autoritatilor romane si olandeze sa ancheteze daca este vorba despre frauda ori eroare de gestiune.

“Este inacceptabil! Este foarte simplu! Trebuie sa vedem de unde a plecat aceasta greseala! Aceasta inselaciune!”, a declarat minsitrul francez al agriculturii, Stephane Le Foll.

In Marea Britanie, furia pare si mai mare din cauza suspiciunii ca produsele cu carne de cal in loc de vita se vindeau inca din august. Ministrul Mediului a convocat toti marii comercianti, iar ample verificari au fost anuntate in spitale si scoli.

“Nu suntem siguri daca este vorba despre incompetenta crasa sau, un lucru de care ma tem ca este mult mai posibil, despre o conspiratie internationala, cu caracter infractional!”, a spus si Ministrul Mediului din Marea Britanie, Owen Patterson.

Firma care a comercializat in Marea Britanie produsele sustine, in urma unei anchete, ca nu e o simpla incurcatura. Compania acuza importatorul francez ca a etichetat carnea de cal romanesc drept vita frantuzeasca. De cealalta parte, importatorul francez se apara si sustine ca furnizorul roman i-ar fi vandut carnea de cal pe post de carne de vita. Si in Romania insa, specialistii spun ca afacerea pare cusuta cu ata alba.

"Ca producatorul din Franta sa cumpere cantitati mari, pentru ca aici nu e vorba de 5 kg, si sa primeasca carne de cal, inseamna ca ori habar nu are cum arata carnea, ori, de fapt, a fost un acord tacit. Au vrut o carne mai ieftina, au stiut ca e de cal”, este de acord si Sorin Minea, presedinte Romalimenta.

Pana acum, produsele suspecte au fost retrase de la vanzare din Franta, Marea Britanie si Suedia.

Mii de oameni au participat la cel mai mare festival din Bolivia... Traseul carnii de cal din lasagna, din Romania pana in Marea Britanie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x