Antena Căutare

Eroul din Chile: Jeff Hart, americanul care a sapat putul pentru salvarea minerilor

Jeff Hart, americanul care a sapat putul prin care sunt salvati minerii chilieni, este considerat acum un adevarat erou in aceasta tara. Hart se afla in Afganistan, unde sapa puturi de apa pentru armata americana, cand i-a fost solicitat ajutorul pentru a ajuta la salvarea celor 33 de oameni blocati in mina din Chile.

Si-a petrecut urmatoarele 33 de zile lucrand aproape non stop la putul prin care deja au fost eliberati zece oameni.

"Trebuie sa simti prin picioare ceea ce se intampla in timpul sapaturilor. O vibratie iti indica ceea ce se intampla", a explicat Hart, un contractor din Denver, citat de The Huffington Post.

Vezi LIVE operatiunea de salvare a minerilor!

Meseria lui Jeff Hart, un om musculos si taciturn, cu o fata arsa de soare, este de a sapa dupa petrol sau apa. Este obisnuit cu conditiile extreme, insa aceasta operatiune a fost ceva diferit - 33 de vieti depindeau de el. "Am fost emotionat azi", a spus el sambata, cand aparatul de foraj a dat peste o camera din adancuri.

La cateva ore dupa accidentul de la mina de aur si cupru de pe 5 august, guvernul din Chile a realizat ca proprietarii minei nu sunt echipati pentru a duce la bun sfarsit operatiunea de salvare. Prin intermediul mai multor firme americane, au ajuns pana la urma la Jeff Hart, considerat cel mai bun la sapatul puturilor foarte mari.

Hart si echipa lui s-au confruntat cu multe probleme pe parcursul sapaturilor. La un moment dat, din cauza proastei cartografieri a minei, au dat peste o grinda de rezistenta din metal, care a sfaramat burghiul urias folosit la sapaturi. Asa ca a fost nevoie de echipament nou, care a fost adus cu avionul din Statele Unite.

Progresul operatiunilor a fost oprit atunci timp de mai multe zile, in put fiind coborati magneti puternici pentru a scoate bucatile de metal ramase.

Dar totul e bine cand se termina cu bine. Zece dintre cei 33 de mineri din Chile blocati in subteran de mai bine de doua luni au fost scosi la suprafata, miercuri dimineata.

Minerii au aratat o stare buna de sanatate in ciuda celor 68 de zile petrecute in subteran. Operatiunile de salvare au suferit mai multe amanari din cauza unei avarii a capsulei, la o coborare de proba.

Agresiunea care a socat Italia: romanca batuta la metrou a iesit din coma... Peste trei milioane de oameni au protestat in Franta fata de reforma pensiilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x