Antena Căutare

Esti roman? Prezinti "risc etnic" si platesti mai mult decat italienii!

Daca esti roman si locuiesti in Italia, asigurarea autoturismului cu care vei circula pe strazile din "Cizma" te va costa mai mult decat pe vecinii tai italieni. Motivul? Prezinti "risc etnic".

Asociatiile romanesti si cele care lupta pentru drepturile imigrantilor, in Peninsula, vorbesc despre "discriminare grava", in acest caz.

Jurnalistii de la cotidianul La Repubblica au facut o proba pe site-urile companiilor de asigurari, pentru a vedea care e diferenta intre pretul platit de un roman si cel platit de un italian pentru asigurarea unei masini.

Barbat, rezident la Roma, nascut la 24 februarie 1973, angajat in sectorul privat, automobil inmatriculat in anul 2000, benzina... Prima de asigurare costa in acest caz, pe un an, 1.962,58 euro. Asta pentru ca jurnalistii au bifat ca au cetatenie italiana.

Cand au trecut la nationalitate "roman", cu aceleasi conditii prezentate anterior, pretul asigurarii a urcat brusc la 2.257,50 euro. La alta companie, proprietarul italian ar fi platit pentru o masina din 2010 suma de 1.040,76 de euro. Acelasi ar fi fost pretul si daca cel care-si asigura masina era cetatean al SUA. In schimb, pentru un roman sau un marocan asigurarea masinii s-a ridicat la 1.251,14 euro.

Dupa mai multe cautari, jurnalistii au gasit insa si o companie care nu facea diferenta intre clienti, in functie de nationalitate.

Intrebati daca "tarifele etnice" sunt legale, reprezentantii Ania - Asociatia nationala pentru asigurari din Italia au raspuns ca nu au criterii tarifare personalizate pentru asigurarea auto. Isvap, autoritatea care controleaza companiile de asigurare, nu a vrut sa comenteze existenta "tarifelor etnice".

Eugen Terteleac, presedintele Asociatiei Romanilor din Italia, a caracterizat situatia drept "o evidenta ilegalitate", iar avocatul ASGI (Asociatia pentru studii juridice asupra imigratiei) a vorbit despre "o grava ilegalitate", avand in vedere ca accesul in forma diferentiata la un serviciu constituie discriminare.

"Pe scurt, facem mai multe accidente decat altii sau suntem un popor de escroci?", s-a intrebat Ana, o romanca ce locuieste si munceste la Puglia, care s-a trezit de curand ca trebuie sa plateasca mai mult ca sa-si asigure masina, doar pentru ca are o anumita nationalitate.

Sursa: www.jurnalul.ro

Presa internationala, despre greva: “Romanii nu prea s-au mobilizat”... Presedintele Moldovei neaga intentia de interzicere a Partidului Comunist...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x