Antena Căutare

EUobserver: Franta isi promoveaza avioanele de lupta Rafale cu ajutorul conflictului din Libia

Raidurile aeriene din Libia reprezinta o reclama pre-electorala pentru presedintele Nicolas Sarkozy, dar si pentru avioanele de lupta franceze Rafale, ale caror vanzari s-au diminuat drastic in ultima perioada, considera analistii publicatiei EUobserver.


"Franta foloseste lupta din Libia pentru a-si promova avioanele Rafale, care au un pret de 60 de milioane de euro bucata", scriu jurnalistii Euobserver. Aparatele de lupta Rafale au fost primele care au atacat fortele lui Gaddafi. Primul atac a avut loc la data de 19 martie, fortele aliate distrugand patru tancuri in apropiere de Benghazi.

Concidenta sau nu, 19 martie a fost si ziua in care ministrul francez al Apararii s-a gandit sa posteze pe site-ul sau fotografii cu avioane Rafale. Potrivit lui David Cenciotti, fost pilot de vanatoare devenit analist,"interventia Frantei are scopul de a pune aparatele Rafale in lumina reflectoarelor".

Avioanele de lupta Rafale au fost utilizate si in razboiul din Afganistan. Jean-Pierre Maulny, director al Institute for Strategic and International Relations (Iris) din Paris, a precizat ca razboiul din Libia are potential mai mare "in termeni de promovare" decat conflictul din Afganistan .

Compania Dassault Aviation, care produce aparatele Rafale, a vandut pana in prezent aproximativ 300 de bucati, toate fiind achizitionate de armata franceza. Nici o alta tara nu a cumparat aeronavele de lupta ale francezilor.

Purtatorul de cuvant Dassault Aviation, Stephane Fort, sustine ca teoria potrivit careia Franta ar folosi razboiul din Libia ca sa faca reclama apartelor Rafale este "propaganda, nu realitate".

sursa:Antena3

foto: defencetalk.com

IMAGINI SOCANTE! Zeci de accidente filmate in cea mai periculoasa intersectie din lume... 12 reactoare nucleare ar putea fi construite pe o raza de 1.000 km in jurul Romaniei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x