Antena Căutare

Europa spune "NU AUSTERITATII!" - Ciocniri violente in Spania

Satula de masurile dure de austeritate, Europa s-a hotarat sa iasa astazi in strada, in cel mai mare mars de protest din ultimul deceniu.

UPDATE 14.20: In Spania, unde protestele se desfasoara concomitent cu o greva generala de amploare, ce a paralizat transporturile rutiere, aeriene si mai toate ramurile de activitate, lucrurile au degenerat, avand loc mai multe ciocniri violente intre manifestanti si fortele de ordine.

UPDATE 13.50: Sindicalistii romani participa la mitingul de la Bruxelles al sindicatelor europene, la care sunt asteptati peste 80.000 de participanti din Europa, actiuni similare urmand sa aiba loc in mai multe orase europene. La mitingul de la Bruxelles, organizat de Confederatia Europeana a Sindicatelor (ETUC- CES), CNS "Cartel Alfa", membra a ETUC- CES, participa cu o delegatie formata din 225 de sindicalisti.

Somajul si reducerile salariale dureroase, resimtite mai ales de tarile UE invatate cu bunastarea si cheltuielile peste masura, au starnit o nemultumire crescanda a maselor, care organizeaza maine (miercuri ? n.r.), la apelul liderilor sindicali din 30 de tari europene, cea mai mare demonstratie de protest din ultimii zece ani, sub sloganul "NU AUSTERITATII!".

"Motorul" protestului se afla la Bruxelles, unde au fost chemati peste 100.000 de oameni din toata Europa.

"Vom demonstra pentru a ne exprima cu voce tare ingrijorarea fata de actualul context economic si social, care este afectat de masurile de austeritate", a declarat John Monks, secretarul general al Confederatiei Sindicatelor Europene, citat de AFP.

Protestul se anunta a fi mai mare decat cel din martie 2001, cand 80.000 de oameni din Europa au organizat o mare manifestatie la Bruxelles.

Europenii sunt nemultumiti pentru faptul ca milioane de locuri de munca din Europa s-au pierdut ca urmare a crizei financiare globale insotita de masuri de austeritate si multe altele se vor pierde in continuare pentru ca guvernele continua sa reduca cheltuielile publice. In aceste conditii, nu numai economia, ci si viata sociala a cetatenilor Europei se deterioreaza pe zi ce trece.

"Este o zi cruciala pentru Europa, pentru ca guvernele noastre, teoretic toate, sunt hotarate sa reduca masiv fondurile publice", a declarat Monks, care este de parere ca asemenea masuri de austeritate nu fac decat sa scufunde economia in recesiune.

Tot articolul, in Jurnalul National

Parlamentul Republicii Moldova a fost dizolvat. Alegeri anticipate, pe 29 noiembrie... Tensiuni reaprinse? Caricaturile lui Mahomed, publicate in Danemarca...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x