Europenii cer Guvernului sirian şi Rusiei să revină, în cazul Idlib, la termenii acordului de încetare a focului din 2018

Miniştrii de Externe din 14 ţări europene, inclusiv din Franţa şi Germania, au cerut miercuri foţelor guvernamentale siriene şi celor ruse, care le susţin, să încheie ofensiva din provincia Idlib şi să revină la termenii acordului de încetare a focului din 2018, potrivit Reuters.

Aproximativ 1 milion de sirieni au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele în ultimele trei luni din cauza luptelor dintre rebelii susţinuţi de Turcia şi forţele siriene susţinute de Rusia, care încearcă să recucerească ultima regiune importantă din Siria aflată sub controlul insurgenţilor după 9 ani de război.

„Cerem regimului sirian şi susţinătorilor lui, în special ruşilor, să înceteze această ofensivă şi să revină la măsurile acordului de încetare a focului din toamna lui 2018”, au transmis cei 14 miniştri într-un articol publicat de ziarul francez Le Monde. „Le cerem să pună capăt imediat ostilităţilor şi să îşi respecte obligaţiile sub dreptul umanitar internaţional”.

Turcia şi Rusia au fost de acord în septembrie 2018 să creeze zone de reducere a tensiunilor în Idlib, dar acest lucru nu a fost posibil pe fondul ofensivei Guvernului sirian, care spune că are ca scop eliminarea militanţilor din regiune.

„Lupta împotriva terorismului nu poate şi nu trebuie să justifice încălcările masive ale dreptului umanitar internaţional, la care suntem martori în fiecare zi în nord-vestul Siriei”, au ma spus miniştrii. „Solicităm, de asemenea, Rusiei să continue negocierile cu Turcia pentru a reuşi o detensionare în Idlib şi pentru a contribui la o soluţie politică”.

Observatorul Sirian, care monitorizează războiul, a spus luni că forţele pro-Damasc au preluat controlul asupra unor alte 10 oraşe din zone sudice ale Idlib în mai puţin de 24 de ore.

În războiul început în martie 2011 au fost ucise peste 400.000 de persoane.

Sursa : news.ro

Mercur iese din retrograd pe 18 octombrie 2021. Ce înseamnă și cum sunt afectate zodiile
Toată lumea a simțit că face un pas înapoi în toată această perioadă. Cu toate acestea,...
Horoscopul zilei de 18 octombrie 2021. Leii pun multă presiune pe ei. Află ce îți rezervă astrele
Horoscopul zilei de 18 octombrie 2021 spune că Leii pun multă presiune pe ei. S-au acumulat o...
Parteneri
Cele mai scumpe ținute ale Ducesei de Cambridge. Ce rochie purtată de Kate Middleton a costat sute de mii de dolari
Printre cele mai scumpe ținute ale Ducesei de Cambridge se numără rochii luxoase și paltoane elegante. Kate Middleton are mai multe case de modă la care apelează frecvent, ce au și prețuri pe măsura faimei. 
Catine.ro
Ultimele știri