Antena Căutare

Europenii, criticaţi după declanşarea procesului de soluţionarea diferendelor prevăzut de Acordul de la Viena de către Moscova care denunţă o ”nouă escaladare”

Rusia denunţă ”acţiuni nechibzuite” şi decizia ”profund dezamăgitoare” a europenilor vizând să declanşeze procesul de soluţionarea diferendelor prevăzut de Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, relatează AFP.

”Noi nu excludem ca acţiunile nechibzuite ale europenilor să conducă la o nouă escaladare cu privire la acordul în dosarul nuclear iranian şi să facă imposibilă aplicarea acestuia în cadrul convenit iniţial”, a denunţat marţi într-un comunicat Ministerul rus de Externe.

Moscova afirmă că nu vede ”vreun motiv al unui asemenea demers”.

”Mecanismul Soluţionării Diferendelor a fost creat în cu totul alte scopuri. Motivele dificultăţii implementării acordului sunt larg cunoscute şi nu au legătură cu Iranul”, ci cu Statele Unite, care s-au retras din text în 2018 şi au impus noi sancţiuni Teheranului, pledează diplomaţia rusă.

Potrivit Moscovei, programul nuclear iranian ”rămâne sub controlul constant al AIEA, fără precedent prin amploarea sa şi profunzimea verificărilor”.

”În pofida tuturor acestor provocări, acordul în dosarul nuclear iranian nu şi-a pierdut pertinenţa. Noi apărăm implementarea sa sistematică şi în conformitate cu parametrii conveniţi” în 2015, continuă diplomaţia rusă, îndemnându-i pe europeni ”să nu agraveze situaţia”.

Franţa, Regatul Unit şi Germania, semnatare ale Acordului de la Viena, au activat marţi procesura soluţionării diferendelor prevăzută de text în cazul încălcării angajamentelor.

Teheranul a anunţat la 5 ianuarie a ”cincea şi ultima fază” a planului său de reducere a angajamentelor pe care şi le-a asumat prin acord, ca ripostă faţă de ieşirea Statelor Unite din acord în mai 2018 şi reimpunerea unor dure sancţiuni americane care-i strangulează economia.

Sursa : news.ro

Un avion și-a golit rezervoarele cu carburant deasupra unei școli. 20 de copii au suferit probleme respiratorii sau de p... Gestul șocant pe care l-a făcut Melania Trump atunci când soțul ei a luat-o de mână! „Indiferent ce ar face, liderul de ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x