Căutare Live

Europenii din Consiliul de Securitate al ONU reclamă, după o reuniune cu uşile închise, menţinerea sancţiunilor impuse Coreei de Nord

Membri ai Consiliului de Securitate al ONU pledează în favoarea unei menţineri stricte a sancţiunilor internaţionale impuse Coreei de Nord în urma unei reuniuni cu uşile închise denunţată de Phenian, relatează AFP.

Membri ai Consiliului de Securitate al ONU pledează în favoarea unei menţineri stricte a sancţiunilor internaţionale impuse Coreei de Nord în urma unei reuniuni cu uşile închise denunţată de Phenian, relatează AFP.

”Sancţiunile internaţionale trebuie să rămână pe loc şi să fie aplicate deplin şi strict”, au subliniat, într-o declaraţie citită marţi de ambasadorul francez Nicolas de Rivière, cei şase membri sau viitori membri europeni ai Consiliului - Belgia, Franţa, Germania, Polonia, Regatul Unit şi Estonia, care urmează să facăparte din Consiliu din ianuarie.

Ambasadorul nord-coreean la ONU Kim Song a criticat luni, într-o rară întâlnire cu jurnalişti, Parisul Berlinul şi Londra, denunţând organizarea sesiunii Consiliului cu privire la teste de rachete nord-coreene.

Discutarea ”măsurilor noastre de autoapărare” în Consiliu ”nu va face decât să ne întărească voinţa de a ne apăra suveranitatea”, a avertizat diplomatul nord-coreean, în contextul în care negocieri în dosarul nuclear între Statele Unite şi ţara sa sunt în impas.

Reuniunea de marţi a fost reclamată de Berlin, Paris şi Londra din cauza ”profundei îngrijorări colective”, după tirul de la 2 octombrie al unei rachete care a căzut în Zona Economică Exclusivă (ZEE) a Japoniei şi unui test, la sfârşitul lui august, al unui lansator multiplude rachete, se precizeză în declaraţia celor şase ţări europene.

”Aceste acţiuni provocatoare subminează securitatea şi stabilitatea regionale şi încalcă în mod clar rezoluţiile Consiliului de Securitate” al ONU, denunţă europenii, cerând Phenianului să reia ”cu bună credinţă” negocierile cu Statele Unite.

”Deciziile Consiliului de Securitate sunt clare: Coreea de Nord este obligată să-şi abandoneze programele de armament de distrugere în masă şi rachete balistice în mod complet, verificabil şi ireversibil”, subliniază ei.

La sfârşitul lui august, Parisul, Berlinul şi Londra au cerut o menţinere fermă a sancţiunilor impuse Coreei de Nord.

De această dată, ele au consolidat hotărârea europeană, antrenând în declaraţia lor alte trei ţări europene.

Moscova şi Beijingul au pledat în mai multe rânduri, anul acesta, în favoarea uneiridicări a sancţiunilor în vederea unei încurajări a ”denuclearizării” Coreei de Nord.

Sursa : news.ro

VIDEO - Mireasă lovită cu bestialitate în ziua nunții de către soț! Femeia a căzut pe spate de la lovitura puternică... Candidatul Franţei la postul de comisar european Sylvie Goulard, reaudiată...
Parteneri
Dușul fierbine în sezonul rece: de ce este contraindicat
O baie relaxantă este tot ce vizezi, după o zi aglomerată? Avem o veste nu tocmai plăcută pentru tine. Dușul fierbinte în sezonul rece ți-ar putea face mai mult rău decât bine, potrivit informațiilor oferite de medici și specialiști.
Catine.ro
Ultimele știri