Antena Căutare

Eva Mozes Kor, supravieţuitoare a Holocaustului şi a experimentelor doctorului Mengele, a murit la vârsta de 85 de ani

Eva Mozes Kor, care locuia în Terra Haute, Indiana (SUA), a murit joi la Cracovia, în Polonia, a anunţat Muzeul Holocaustului CANDLES într-un comunicat. Ea se afla în Polonia cu ocazia vizitei anuale a muzeului la lagărele de concentrare naziste.

Eva Mozes Kor, o supravieţuitoare a Holocaustului şi a experimentelor doctorului Mengele născută în Sălaj, a murit la vârsta de 85 de ani, în timpul unei vizite în Polonia, scrie Jerusalem Post.

Kor, care locuia în Terra Haute, Indiana (SUA), a murit joi la Cracovia, în Polonia, a anunţat Muzeul Holocaustului CANDLES într-un comunicat. Ea se afla în Polonia cu ocazia vizitei anuale a muzeului la lagărele de concentrare naziste.

Eva Mozes, alături de sora sa, a făcut parte din cei 1.500 de gemeni supuşi unor experimente ale doctorului Josef Mengele, supranumit „îngerul morţii”. Ea a fondat muzeul CANDLES (Copiii Supravieţuitori ai Experimentelor Mortale Naziste de la Auschwitz) în 1985.

Eva şi sora ei Miriam s-au născut în 1934 în satul Porţ din judeţul Sălaj. Miriam a murit în 1993 din cauza unei forme rare de cancer.

Cele două surori au fost singurele din familie care au supravieţuit Holocaustului după ce întreaga familie a fost deportată la Auschwitz în 1944. Ele au fost eliberate 18 luni mai târziu de armata sovietică.

Eva Mozes s-a mutat în Israel împreună cu sora sa, în 1950. Ulterior, a fost membră a armatei israeliene ca sergent major. În 1960 ea s-a căsătorit cu un alt supravieţuitor al Holocaustului, americanul Michael Kor şi cei doi s-au mutat în SUA. Experienţele ei au devenit faimoase datorită documentarului din 1978 „The Holocaust”.

Eva Mozes Kor a vorbit des despre puterea iertării şi l-a iertat public pe Mengele dar şi pe nazişti. Faimos a devenit şi gestul ei de a-l îmbrăţişa pe Oksar Groening în 2015, un fost gardian de la Auschwitz. Muzeul CANDLES va fi închis până marţi în onoarea ei.

Sursa : news.ro

Un bust al lui Tutankhamon, vândut pentru mai mult de 4,7 milioane de lire sterline. Egiptul a protestat vehement... Aterizare de urgență după ce o baterie externă a luat foc...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x