Antena Căutare

Evacuare cu focuri de arma a romilor din Franta

Sute de romi au ramas ieri sub cerul liber dupa ce mai multe asezari ilegale au fost distruse de politie, in nordul Frantei. Desi e o gura de aer curat pentru localnicii din regiune, expulzarile sunt aspru criticate de organizatiile pentru protectia drepturilor romilor.

Peste 30 de familii si-au facut bagajele si au pregatit o coloana de rulote de plecare. O plecare fortata spre o destinatie necunoscuta, spun sutele de romi pentru care asezarea ilegala din nordul Frantei insemna, de mai bine de doi ani, acasa.

Evacuarea era insa inevitabila, spun localnicii. De cand s-au instalat aici, romii le-au facut viata un cosmar. In ultimele saptamani, tensiunile au atins cote alarmante. Acum cateva zile s-au tras chiar si focuri de arma.

Autoritatile centrale vor sa distruga asezarile ilegale pana la ultimul. Posibilitatile de relocare sunt insa extrem de limitate. Iar organizatiile ce apara drepturile romilor arata cu degetul spre noua conducere de la Elysee.

Francois Hollande s-a angajat, printr-o scrisoare adresata romilor, scrisa pe 27 martie, ca nu vor exista expulzari fara solutii.

Sub forma de protest, membrii asociatiilor pentru drepturile omului si zeci de romi au ocupat primaria orasului Villeneuve D'Ascq. Printre ei se afla si preotul Artur care apara drepturile comunitatii din regiune de ani buni.

Aproximativ 3000 de rromi traiesc in Lille, fiind cea mai mare comunitate din hexagon. Ieri, 240 dintre ei au revenit in Romania cu o cursa charter.

FOTO: Intact Images

Lakhdar Brahimi il va inlocui pe Kofi Annan ca mediator al ONU in Siria ... Un britanic a castigat 148 de MILIOANE de lire la loterie! ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x