Antena Căutare

Finlanda va oferi mamelor şi taţilor un concediu de şapte luni pentru fiecare părinte, plătit în mod egal

Guvernul din Finlanda a anunţat miercuri că intenţionează să ofere mamelor şi taţilor un concediu de şapte luni pentru fiecare părinte, plătit în mod egal, precum şi o prelungire a concediului parental total de la 11,5 luni la 14 luni, relatează CNBC.

Potrivit guvernului învestit în decembrie, ambii părinţi vor beneficia de concedii plătite pentru îngrijirea copiilor de 164 de zile, respectiv de 6,6 luni.

Femeile însărcinate vor primi încă o lună pe lângă acest concediu, iar părinţii singuri vor putea folosi alocaţia oferită pentru doi părinţi.

Părinţii vor putea păstra 69 de zile pentru a le utiliza ulterior.

Schimbările vor intra în vigoare cel mai devreme în 2021, proiectul fiind dezvoltat de un grup de lucru oficial.

Guvernul nu a precizat cât din acest concediu va fi plătit integral.

Ministrul pentru Afaceri Sociale şi Sănătate, Aino-Kaisa Pekonen, a spus că reforma este ”o investiţie în viitorul familiilor şi bunăstarea familiilor”.

Pekonen a arătat că planul va marca ”o schimbare mare de atitudine” şi va întări relaţii avută de ambii părinţi cu copilul lor, la începutul vieţii acestuia.

Pekonen a recunoscut că schimbarea ”nu va rezolva singură problemele de zi cu zi ale familiilor cu copii mici”, adăugând că este necesară şi o schimbare către ”o atitudine prietenoasă familiilor la locul de muncă”.

Premierul finlandez Sanna Marin a spus în cadrul unei comisii de la Forumul Economic Mondial de luna trecută că a împărţit în mod egal concediul parental cu soţul ei, ambii întrerupând activitatea profesională timp de şase luni pentru a avea grijă de fiica lor.

Marin, cel mai tânăr premier din lume, a recunoscut la momentul respectiv că Finlanda are nevoie de o reformă în domeniul concediului parental, explicând că ”prea puţini taţi petrec timp cu copiii lor când sunt mici”.

Suedia are cel mai generos concediu parental plătit din Europa, pentru ambele sexe, oferind părinţilor un concediu total de 480 de zile, respectiv 240 de zile pentru fiecare.

Estonia are cel mai bun concediu maternal, oferind mamelor 85 de săptămâni plătite integral, ceea ce înseamnă un an şi jumătate, potrivit unui raport al Unicef din 2019.

Potrivit raportului, Statele Unite sunt singura ţară din Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică fără un concediu maternal sau paternal plătit la nivel naţional.

Sursa : news.ro

Trei morți și 179 de răniți, după ce un avion s-a rupt în trei, după ce a ieșit de pe pistă la aterizarea pe aeroportul ... Atac terorist în Ierusalim! Cel puțin 14 persoane rănite...

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Mesaje de Sfântul Nicolae 2022. Urări pentru cei care își serbează onomastica
Sfântul Nicolae este sărbătorit pe data de 6 decembrie. Conform statisticilor, peste 700.000...
Horoscopul zilei de 7 decembrie 2022. Racii au nevoie de odihnă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 7 decembrie 2022 spune că nativii din zodia Racului au nevoie de odihnă....
Parteneri
Prăjitura Krem a la Krem. Rețetă de colecție
Catine.ro
Ultimele știri
x