Antena Căutare

FMI: Tarile din Europa Centrala si de Est, cele mai vulnerabile la socurile financiare

Expunerea la zona euro si datoriile externe fac ca tarile din Europa Centrala si de Est sa fie cele mai vulnerabile la socurile financiare, in timp ce statele din Asia si America Latina sunt mai putin expuse, avertizeaza Fondul Monetar International, potrivit Reuters.

FMI: Tarile din Europa Centrala si de Est, cele mai vulnerabile la socurile financiare
| Foto: EPA / Intact Images

"In ciuda multor masuri importante adoptate deja de autoritati, aceasta agenda ramane incompleta, expunand zona euro unei spirale descendente de iesiri de capital, temeri privind prabusirea zonei euro si declin economic", se arata in Raportul privind stabilitatea financiara globala realizat de FMI. Institutia avertizeaza ca riscurile din zona euro s-ar putea de asemenea propaga spre pietele emergente, unde cresterea deja a incetinit.

De asemenea, FMI apreciaza ca principala amenintare pentru economia globala este criza datoriilor din zona euro, iar riscurile la adresa stabilitatii au crescut in ultimele sase luni, increderea ramanand “foarte fragila”.

"Intensificarea crizei a avut ca rezultat iesiri de capital de la periferie spre centru, intr-un ritm care in mod normal este asociat cu crizele valutare. Restabilirea increderii in randul investitorilor privati reprezinta principalul obiectiv pentru stabilizarea zonei euro", apreciaza FMI.

"Spania si Italia au suferit iesiri masive de capital in ultimele 12 luni, de 296 miliarde de dolari si, respectiv 235 miliarde de dolari. Pana cand increderea in zona euro nu se restabileste, se vor accentua vanzarile de active, restrictionarea creditarii, iar efectele negative se vor propaga de la periferie spre centru", se mai arata in raportul FMI.

Citeste si Jurnalul!

Am invins: romanii au piratat cea mai importanta companie petroliera saudita!!!... Pakistan: O fetita a supravietuit dupa ce a fost impuscata in cap de talibani pentru ca vroia la scoala...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x