Antena Căutare

Forta lui Putin: Kremlinul a cumparat 5% din activele British Petroleum

Corporatia petroliera British Petroleum (BP) si compania rusa de stat Rosneft au anuntat crearea „unei aliante strategice globale”, bazata pe schimb reciproc de actiuni si infiintarea unei intreprinderi mixte pentru prospectari geologice in perimetrul arctic. Potrivit intelegerii aprobate de seful Executivului de la Moscova, Vladimir Putin, BP va vinde 5% din actiunile sale ordinare, primind, in schimb, 9,5% din actiunile Rosneft. Valoarea titlurilor BP destinate societatii ruse se ridica la aproximativ 7,8 mld. $. Pachetul de actiuni Rosneft este estimat la 8,38 mld. $. Pentru inchiderea tranzactiei este ne voie de aprobarea organelor de regle men tare. In final, Rosneft va prelua 988,69 mil. actiuni BP, iar BP va dobandi 1,01 mld. actiuni Rosneft.

Expertii nu exclud posibilitatea ca, pe viitor, cotele controlate reciproc de cele doua com­panii sa creasca. Expertii spun ca intele gerea va consolida pozi tiile celei mai mari companii petroliere a Marii Brita nii pe piata rusa. Nu trebuie uitat, men tioneaza in acest sens Natalia Le sina, de la firma de con sul tanta Alor, ca „BP detine deja 50% din concernul TNK-BP".

Acces la zacaminte strategice

BP si Rosneft vor exploata impreuna zacamintele de petrol si gaze naturale din pla toul continental arctic, ceea ce inseam na, potrivit unor evaluari preli minare, 5 mld. tone de titei si 10 trilioane mc de gaze naturale. Acordul presu pune crearea unei intreprinderi ope rationale mixte, controlata in pro portie de 67% de Rosneft si de 33% de BP si care se va ocupa de prospectare, ex trac tie si desfacere. Primele investitii se cifreaza intre 1,4-2 mld. $.

„Acest acord istoric reprezinta primul proiect de cola bo rare de asemenea amploare dintre o companie nationala si una inter natio nala", sublinia comunicatul co­mun.

Cotidianul „Times" cita, in context, afir matiile patronului BP, Ro bert Dud ley, potrivit caruia cele con venite cu Mos cova marcheaza „un nou tip de relatii", care deschid accesul la una dintre putinele zacaminte inca neintrate in exploatare". Publicatia aminteste, de asemenea, de interesanta evolutie a lui Dudley: candva sef la TNK-BP, el a fost „alungat din tara de parte nerii rusi pe fondul divergentelor vizand strategia de viitor a concernului".

„Independent" scrie, la randul lui, ca in 2006 omul de afaceri George Soros s-a opus vehement intrarii la Bursa din Londra a companiei Rosneft, catalogata drept „instrument al statului rus".

Expertii vorbesc de un pas riscant al BP

„BP si Rusia s-au luat in brate pre cum doi betivi, care trebuie sa se sustina unul pe celalalt pentru menti nerea echilibrului", a comentat, in alta ordine de idei, cotidianul „Financial Times".

Tot articolul, in Financiarul

Un roman a castigat 1,35 mil. $ la un turneu de poker din Caraibe... Egipt: S-a stropit cu benzina si si-a dat foc in fata Parlamentului...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x