Căutare Live

Fostul papă Benedict al XVI-lea îl îndeamnă pe Papa Francisc să nu ordineze preoţi bărbaţi căsătoriţi

Fostul papă Benedict al XVI-lea l-a îndemnat în mod public pe succesorul său, Papa Francisc, să renunţe la ideea de crea preoţi din bărbaţi căsătoriţi, o iniţiativă foarte neobişnuită la Vatican, relatează AFP.

Din cauza unei lipse de preoţi în Amazonia care să administreze sacramentele, un sinod a sugerat să fie ordinaţi preoţi bărbaţi căsătoriţi de vârstă matură (“viri probati”), de preferinţă autohtoni.

Francisc urmează să ia o decizie în această problemă foarte sensibilă în săptămânile următoare.

Benedict, în vârstă de 92 de ani, care a demisionat în 2013, s-a exprimat într-o carte pe care a scris-o împreună cu cardinalul ultraconservator Robert Sarah, din care au fost publicate fragmente, în exclusivitate, duminică, de ziarul francez Le Figaro.

”Asemănarea îngrijorărilor noastre şi convergenţa concluziilor noastre ne-au hotărât să punem rodul muncii noastre şi al prieteniei noastre spirituale la dispoziţia tuturor credincioşilor, după exemplul Sfântului Augustin. În fapt, cum îi putem spune, ”Silere non possum! Nu pot să tac!”, scriu cei doi ecleziastici.

”Este urgent, necesar, ca toţi episcopii, preoţii şi laicii să regăsească o privire a credinţei în Biserică şi a celibatului sacerdotal care-i apără misterul”, afirmă ei.

Ei cer întregii Biserici să nu se lase ”impresionată” de ”pledoariile rele, regizările teatrale, minciunile diabolice, greşelile la modă care vor să devalorizeze celibatul sacerdotal”.

”Starea conjugală vizează bărbatul în totalitatea sa, or serviciul Domnului cere totodată dăruirea totală a bărbatului, nu pare posibil să realizeze simultan cele două vocaţii. Astfel, aptitudinea de a renunţa la căsătorie pentru a se pune în totalitate la dispoziţia Domnului a devenit un criteriu pentru ministerul sacerdotal”, scrie Benedict.

În opinia cardinalului Sarah din Guineea, ”celibatul sacerdotal bine înţeles, dacă este uneori o probă, este o eliberare. El permite preotului să se stabilească în deplină coerenţă în identitatea sa de soţ al Bisericii”.

Benedict - primul suveran pontif care a demisionat în ultimele şase secole - s-a dedicat iniţial unei vieţi contenplative, însă s-a exprimat apoi tot mai deschis în dosarele Bisericii Catolice.

Sursa : news.ro

VIDEO - Privește și vei plânge! Mirele paralizat "s-a ridicat" în noaptea nunții și a dansat alături de aleasa... Rivalii libieni Fayez al-Sarraj şi Khalifa Haftar la Moscova, pentru a încheia în mod oficial un armistiţiu intrat în vi...
Parteneri
Dușul fierbine în sezonul rece: de ce este contraindicat
O baie relaxantă este tot ce vizezi, după o zi aglomerată? Avem o veste nu tocmai plăcută pentru tine. Dușul fierbinte în sezonul rece ți-ar putea face mai mult rău decât bine, potrivit informațiilor oferite de medici și specialiști.
Catine.ro
Ultimele știri