Antena Căutare

Fostul regim libian ar fi sponsorizat campania prezidentiala a lui Nicolas Sarkozy

Presedintele francez Nicolas Sarkozy ar fi primit un sprijin financiar de 50 de milioane de euro din partea fostului lider libian Muammar Gaddafi, pentru campania prezidentiala din 2007.

Informatia a aparut pe un un site de investigatii din Franta, Mediapart, care a publicat luni o nota guvernamentala ce dovedeste ca fostul regim libian a sponsorizat campania prezidentiala a liderului de la Paris.


"Termenii de negociere" ar fi fost stabiliti in urma unei intrevederi care a avut loc pe 6 octombrie 2005, in urma careia "o campanie de finantare NS (n.n. - Nicolas Sarkozy)" a fost "complet rezolvata".

La acea data, Sarkozy, un ministru de Interne extrem de ambitios, era in plina actiune de strangere de fonduri pentru campania sa electorala prezidentiala, iar banii primiti din partea unui regim condus de un tiran notoriu ar fi incalcat legile finantarii politice.

Mediapart sustine, conform The Telegraph, ca cele aproximativ 50 de milioane de euro mentionate in nota guvernamentala au fost spalate prin intermediul unor conturi bancare deschise in Panama si Elvetia. Contul helvet a fost deschis de sora lui Jean-Francois Cope, mana dreapta a lui Sarkozy in campania din 2007.

Ulterior, banii au fost distribuiti cu ajutorul unui traficant de arme, Takieddine Ziad, un binecunoscut intermediar intre dictatorii arabi si lumea politica din Hexagon.

Dezvaluirile apar la cateva luni dupa ce unul dintre fiii lui Muammar Gaddafi, Saif Al-Islam afirma fara echivoc ca Libia a finantat campania lui Sarkozy, poate cel mai inversunat adversar al regimului de la Tripoli.

Ca sef al statului in exercitiu, Sarkozy nu poate fi urmarit penal, insa acuzatiile pot fi aduse dupa incheierea mandatului. Dezvaluirile de luni nu au avut parte de comentarii din partea Palatului Elysee.

foto: EPA/ Intact Images

Prezidentiale in SUA: Barack Obama a scazut la 41%... Bangladesh: Cel putin 150 de persoane date disparute dupa naufragiul unui feribot...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x