Antena Căutare

Fostul sef al biroului CIA in Romania a spionat pentru Rusia din inchisoare

Harold James Nicholson, un fost sef al biroului CIA in Romania, care in 1997 a fost condamnat la 23 de ani de inchisoare pentru spionaj, a recunoscut ca a spionat din nou pentru Rusia, dintr-o inchisoare din Oregon, prin intermediul fiului sau.

"Harold Nicholson, unul dintre oficialii cu cel mai inalt rang din cadrul CIA condamnati vreodata pentru spionaj, l-a trimis pe fiul sau pe tot globul sa incaseze (sume) datorate pentru activitati trecute de spionaj de la agenti rusi (...). El a marturisit ca a utilizat aceasta schema pentru a profita, in continuare, de pe urma activitatilor sale de spionaj, din inchioare"


Nicholson a pledat vinovat, luni, pentru spionaj in favoarea Rusiei. Autoritatile afirma ca a reusit sa isi continue activitatile ilegale din inchisoare, prin intermediul fiului sau.

Documente judiciare prezinta "povestea unei tradari la scara larga", comenteaza ABC News, adaugand ca Nicholson si-a tradat tara si fiul, dar acesta s-a intors impotriva lui. Potrivit autoritatilor, el avea un viitor promitator in cadrul Agentiei Centrale de Informatii (CIA), fiind numit sef al biroului Agentiei in Romania. A predat contra-spionaj la Academia Agentiei, cunoscuta si sub numele "The Farm", si a avut acces la cele mai sensibile informatii.

Insa cheltuielile sale exagerate au atras atentia, iar in 1997 a fost condamnat la 23 de ani de inchisoare pentru vinderea identitatii unor agenti americani care operau in Rusia, pentru suma de 180.000 de dolari. El este acuzat ca in 2006 l-a inrolat pe fiul sau, Nathaniel, in varsta de 25 de ani, pe care l-a antrenat dupa regulile CIA, intr-o alta schema de spionaj. In timpul unor vizite la inchisoarea din Oregon, intre 2006 si 2008, el i-a dat fiului sau informatii secrete, culese cu ani in urma, si i-a cerut sa le dea rusilor.

Pentru a se intalni cu agenti rusi, Nathaniel a calatorit la San Francisco, Ciudad de Mexico, Lima (Peru) si Nicosia (Cipru). La aceste intalniri, el le-a predat rusilor informatiile culese de tatal sau si a incasat sume de bani in contul unor activitati de spionaj ale acestuia din trecut. El a oferit o parte din aceste sume membrilor familiei, dar in 2009 s-a intors impotriva tatalui sau, depunand marturie contra acestuia.

James Nicholson a pledat vinovat luni la acuzatia ca a actionat ca "agent al Rusiei" si conspiratie in vederea comiterii unor operatiuni de spalare de bani la nivel international, relateaza postul ABC News, citat de Mediafax. Potrivit unei intelegeri incheiata in inchisoare, procurorul si avocatii lui Nicholson vor cere o pedeapsa de opt ani de inchisoare, in prelungirea celei pe care o ispaseste in prezent. Se asteapta ca Nathaniel Nicholson sa fie condamant la o pedeapsa mai putin aspra, in schimbul cooperarii sale.

citeste Jurnalul.ro

Sarkozy si Carla Bruni nu vor mai calatori impreuna... Londra: Militanta romanca pentru drepturile romilor, condamnata la inchisoare pentru frauda...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x