Antena Căutare

Franta: Francois Hollande, primul presedinte socialist din ultimii 17 ani

Francois Hollande a devenit duminica primul presedinte socialist al Frantei dupa 17 ani, obtinand 51,67% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale aproape definitive, anuntate de Ministerul francez de Interne. Victoria socialistului este interpretata drept un vot-sanctiune impotriva presedintelui conservator aflat la sfarsit de mandat, Nicolas Sarkozy, care a obtinut 48,33%.Totodata, Hollande e cel de-al doilea presedinte socialist din Istoria Republicii a 5-a.

In varsta de 57 de ani, fost primar si fost lider al Partidului Socialist, Hollande va conduce Franta in urmatorii 5 ani.

Din 1997, pentru 11 ani, Hollande a fost liderul Partidului Socialist francez. Dar marea provocare a carierei sale politice a fost candidatura la presedintia Frantei. Dupa arestarea, in 2011, la New York, a directorului FMI Dominique Strauss Kahn, favoritul sau in cursa prezidentiala, Partidul Socialist francez si-a pus sperantele in Hollande.

Constient ca nu e carismatic precum Sarkozy, el a incercat sa-i convinga pe francezi ca merita fotoliul de la Palatul Elysee din alte motive. A promis ca va impune o noua taxa bogatilor si ca va renegocia tratatul fiscal al Uniunii Europene.

Francois Hollande ar putea deveni primul Presedinte al Frantei care nu este casatorit atunci cand preia functia. El s-a despartit, in 2007, de Segolene Royal, partenera de viata cu care are 4 copii. Royal e, de altfel, cea care a candidat acum 5 ani la Presedintia Frantei, dar a pierdut in cursa contra aceluiasi contracandidat, Nicolas Sarkozy.


Foto: Intactimages / EPA

VIDEO! Vladimir Putin, investit din nou, cu fast, ca presedinte al Rusiei... Romania are "pile" la Elysee: Seful de campanie al lui Hollande, pe jumatate roman...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x