Antena Căutare

Franta, Italia, Romania si Bulgaria, criticate la Berlin de un rom supravietuitor al Holocaustului

Zoni Weisz, un rom olandez a carui familie a fost exterminata aproape integral de nazisti, a denuntat, joi, modul in care sunt tratati romii in Franta, Italia, Romania si Bulgaria, in primul discurs al unui membru al acestei comunitati sustinut cu ocazia comemorarii oficiale, la Berlin, a victimelor nazismului.

"In numeroase tari, suntem minoritatea cea mai veche. Suntem tratati in mod nedemn, mai ales in tarile din Europa de Est cum ar fi Romania sau Bulgaria",


"In unele tari din Europa de Vest ca Italia si Franta, suntem victime ale discriminarii, suntem exclusi si traim in conditii nedemne in ghetouri", a adaugat olandezul.

Zoni Weisz a devenit gradinarul curtii regale olandeze si a fost mereu foarte implicat in apararea romilor.

"Discriminarea, stigmatizarea si excluderea reprezinta pretul zilnic" platit de romi, a continuat Weisz. "In unele restaurante reapar afise cu textul "Interzis tiganilor". Istoria se repeta", a adaugat acesta in fata figurilor grave ale cancelarului Angela Merkel si deputatilor din Bundestag.

In Europa, comunitatea roma este formata din 10-12 milioane de persoane. Anul trecut, Franta a intensificat expulzarea romilor catre Romania si Bulgaria, generand in acest fel numeroase critici si tensiuni puternice cu Bruxelles-ul. Comisarul european Viviane Reding a denuntat situatia "scandaloasa" a romilor din Europa, care traiesc "in saracie absoluta".

Italia a fost acuzata si ea de incalcarea drepturilor romilor, in special in privinta locuintelor.

Zoni Weisz este primul rom invitat de onoare la aceasta zi de comemorare a victimelor nazismului instaurata in 1996 in Germania, la data la care se aniverseaza eliberarea din lagarul de concentrare de la Auschwitz, la 27 ianuarie 1945.

Sursa: antena3.ro

Foto: sintiundroma.de

Sarkozy: "Merkel si cu mine nu vom lasa niciodata Euro sa cada"... Medvedev: Rusia nu va ingenunchea in fata terorismului...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x