Antena Căutare

Franta risca amenzi de milioane de euro din cauza expulzarii romilor

Franta risca amenzi de milioane de euro din partea Uniunii Europene pentru expulzarea a mii de romi, dupa ce Bruxelles-ul a luat miercuri hotararea de principiu de a lansa procedura de infringement, din cauza incalcarii libertatii de circulatie, informeaza Daily Mail.

Franta a deportat imigranti romi in ultimele saptamani si le-a demolat taberele, dar sustine ca i-a tratat corect, trimitandu-i in Romania si Bulgaria "voluntar", platindu-le transportul si acordandu-le ajutoare in valoare de 300 de euro. De asemenea, presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a declarat ca taberele instalate la periferia unor orase ca Paris si Lyon reprezinta un "magnet" pentru prostituate, cersetori agresivi si alti infractori.

Insa, expulzarile au fost larg criticate. Viviane Reding, comisarul european pentru Justitie, a declarat miercuri ca Executivul european "a hotarat sa deschida procedurile de infringement impotriva Frantei". Comisia nu a luat masuri juridice impotriva Parisului pentru discriminarea etnica a romilor, dar a acuzat Franta de incalcarea reglementarilor europeane cu privire la libera circulatie. Daca va fi gasit vinovat, Parisul se confrunta cu posibilitatea de a primi amenzi intr-un cuantum nespecificat, probabil in valoare de milioane de euro, apreciaza publicatia britanica.

In opinia lui Reding, Constitutia franceza nu ofera "garantii" care sa permita libertate de circulatie a cetatenilor intre state, lucru cerut tuturor tarilor membre ale Uniunii. Ea a declarat ca a fost socata de brutalitatea cu care politia franceza a dat afara romii din caravane si le-a confiscat bunurile.

Barbati, femei si copii sunt escortati la aeroporturi, dupa care sunt urcati in avion si li se spune sa nu se mai intoarca. Unii analisti au facut legatura intre aceste scene si cele care se petreceau in Franta sub ocupatia celui de la Treilea Reich, cand soldatii nazisti deportau tiganii in lagare de concentrare in Germania.

Numerosi critici l-au acuzat pe Sarkozy de lansarea acestor politici pentru a se relansa in sondaje, care reflecta o diminuare a popularitatii acestuia. El ar urmari sa impresioneze electoratul Frontului National, care ar urma sa decida soarta alegerilor prezidentiale din 2012, potivit acestora.

Sursa: Jurnalul National

Islanda: Primul inalt oficial dat in judecata pentru gestionarea crizei economice!... Nigeria: 8 morti si zeci de raniti in urma a doua atentate cu masina-capcana...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x