Antena Căutare

Funeraliile presedintelui polonez nu se amana, in ciuda norului de cenusa vulcanica

Polonia si-a inchis vineri seara spatiul aerian pentru avioanele civile si totusi funeraliile nationale nu se amana. Familia presedintelui Kacynsky a refuzat sa fie schimbata data inmormintarii, asa ca autoritatile fac toate eforturile pentru ca ceremoniile sa nu aiba de suferit. Totusi, este posibil ca unii lideri europeni sa nu poata ajunge, din cauza problemelor de trafic aerian.

Autoritatile poloneze au anuntat ca funeraliile presedintelui Lech Kaczynski vor avea loc, chiar daca sefii de stat si de guvern straini nu vor putea ajunge la ceremonie din cauza norului de cenusa vulcanica. Oficialii de la Varsovia spun ca vor face orice pentru a respecta decizia familiei fostului lider polonez.

Sicriele Mariei si al lui Lech Kaczynski vor fi transportate cu un avion care nu are motoare cu reactie, sensibile la cenusa vulcanica. Membri familiei Kaczynski au hotarat cum va arata sarcofagul prezidential, care va fi simplu si elegant, iar piatra va avea culoare albastru chihlimbar.

Sambata, la ora Romaniei 13.00, va avea loc o ceremonie in memoria tuturor celor 96 de morti in accidentul aviatic de la Smolensk. Cinci ore mai tarziu, corpurile cuplului prezidential vor fi mutate din Palatul prezidential in Catedrala Sfantul Ion din Varsovia. La ora 19.00 va avea loc acolo o slujba in memoria lui Lech Kaczinsky si a Mariei Kaczinska. Evenimentele de sambata se vor incheia la ora 21, cu un concert comemorativ.

Duminica, la ora 8 dimineata, corpurile cuplului prezidential vor fi transportate la aeroportul Ocekie de unde vor ajunge pe aeroportul Balice din Cracovia in jurul orei 11.

La ora 15, 80 de delegatii straine, printre care presedintii Statelor Unite, Rusiei sau Romaniei, ar trebui sa participe la slujba funerara ce va avea loc la Biserica Sfanta Maria din Cracovia. Apoi, cortegiul funerar va porni spre catedrala Wavel, locul odihnei vesnice al cuplului prezidential.

Lech Kaczynski si sotia sa Maria au murit sambata, alaturi de alte 94 de persoane, intr-un accident aviatic in vestul Rusiei.

Zi solemna in Polonia. Clopotele tuturor bisericilor au rasunat la o saptamana de la tragedia de la Smolensk... Polonia: Concert in memoriam...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x