Antena Căutare

Ghinion: piratii somalezi au incercat sa captureze o nava de razboi olandeza

Piratii somalezi au incercat, miercuri, sa captureze un vapor in largul coastelor de est ale Africii, fara sa realizeze insa ca aveau de-a face cu o nava de razboi olandeza, transmite AP. Barcile piratilor au fost scufundate.

Soldatii aflati la bordul navei HNLMS Tromp au tras mai multe focuri de avertisment dupa ce piratii aflati in doua barci s-au indreptat cu viteza spre nava lor, a anuntat Forta navala a Uniunii Europene din regiune.

Potrivit purtatorului de cuvant al Fortei UE, comandorul John Harbour, piratii s-au intors si au fugit dupa ce si-au dat seama de "greseala prosteasca pe care au facut-o". Marinarii din Forta UE au capturat cele doua barci precum si o nava-mama, pe care piratii o foloseau ca baza de lansare a atacurilor. La bordul navei, soldatii UE au gasit munitie si lansatoare de grenade.

Cele doua barci au fost scufundate, iar somalezii au fost lasati sa mearga inapoi pe nava-mama, dupa ce toata munitia a fost confiscata.

Harbour a spus ca atacul de miercuri "ar putea indica lipsa de experienta a piratilor in a-si selecta tintele, insa incidentul trebuie sa fie si un semnal de alarma catre comunitatea marinareasca: piratii vor incerca sa atace orice fel de vas".

Harbour a precizat ca Forta UE a dezmembrat 11 grupuri de pirati somalezi in ultimele doua saptamani, in contextul unei ofensive mai ample menita sa opreasca atacurile piratilor.

Expertii sustin ca pirateria va continua sa reprezinte o problema in regiune pana in momentul in care in Somalia nu va fi instalata o conducere eficienta. Tara africana nu mai are guvern functional de peste 19 ani, de la inceputul razboiului civil.

International Maritime Bureau a anuntat ca piratii somalezi au capturat anul trecut 47 de nave, lansand 217 atacuri. Peste 100 de echipaje sunt inca tinute ostatice de catre pirati.

Clientii unei banci americane, fraudati prin telefon din Romania... SUA multumesc Romaniei pentru participarea la proiectul scutului antiracheta...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x