Căutare Live

Grecia vrea o ”susţinere fermă” a UE în vederea protejării frontierelor sale în faţa migranţilor din Turcia

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis aşteaptă o susţinere fermă din partea Uniunii Europene (UE), potrivit unei surse guvernamentale, în cadrul întâlnirii sale, marţi, cu conducătorii europeni la frontiera greco-turcă, unde mii de migranţi s-au adunat în zona-tampon din Turcia, relatează AFP.

Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen era aşteptată, împreună cu preşedinţii Consiliului şi Parlamentului europene Charles Michel şi David Sassoli la Alexandroupolis, capitala departamentului de frontieră Evros, înaintea unei declaraţii comune, prevăzute la ora locală 15.30 (şi ora României), la postul de frontieră Kastanies, potrivit serviciilor lui Kyriakos Mitsotakis.

Vicepreşedintele CE Margaritis Schinas, premierul croat Andrej Plenković şi ministrul său de Interne Davor Božinović participă, de asemenea, la această reuniune, potrivit aceleiaşi surse.

Kyriakos Mitsotakis se aşteaptă la ”susţinerea fernă” a partenerilor săi europeni, a declarat pentru AFP o sursă guvernamentală.

Ursula von der Leyen a exprimat deja ”susţinerea deplină” a Europei faţă de Grecia. ”Provocarea pe care o are de înfruntat Grecia este o provocare europeană”, a declarat ea într-o conferinţă de presă, luni, la Bruxelles.

UE a anunţat că şeful diplomaţiei europene Josep Borrell efectuează o vizită la Ankara marţi şi miercuri în vederea unor discuţii ”la nivel înalt” cu privire la situaţia în provincia siriană Idleb, în nord-vestul Siriei.

Kyriakos Mitsotakis a discutat luni la telefon cu preşedintele american Donald Trump despre situaţia de la frontiera greco-turcă. Locatarul Casei Albe şi-a exprimat ”susţinerea faţă de Grecia şi a încurajat-o să-şi protejeze frontierele”, potrivit unei surse guvernamentale.

După ce Turcia - aflată în căutarea unei susţineri în Siria - a anunţat vineri deschiderea frontierelor cu Europa, mii de migranţi şi refugiaţi s-au adunat în zona-tampon dintre Grecia şi Turcia, cerând să treacă în Europa.

Catalogând drept o ”invazie” şi o ”ameninţare asimetrică” această deplasare masivă, guvernul conservator grec a decis să consolideze securitatea postului de frontieră Kastanies cu importante forţe din cadrul armatei şi poliţiei, care au folosit în mai multe rânduri, în ultimele zile, gaze lacrimogene cu scopul de a respinge migranţii.

”De sâmbătă şi până luni seara, 24.203 tentative de intrare ilegală au fost evitate.183 de persoane au fost arestate”, s-a felicitat Guvernul într-un comunicat.

Însă numeroase ONG-uri de apărarea drepturilor omului au averrizat Europa şi Grecia să nu încalce drepturile solicitanţilor de azil.

Lotte Leicht, directoarea secţiei europene a Human Rights Watch (HRW), a îndemnat marţi UE ”să ia măsuri eficiente la frontiera greco-turcă şi care să respecte dreptul la azil şi la demnitate al oamenilor”.

Sursa : news.ro

Citește și
colaj de imagini cu icoana sfintei filofteia, un preot, cartea sfanta si o femeie care se inchina
Gesturile care te feresc de boli și necazuri dacă sunt făcute de Sfânta Filofteia. Iată și ce nu e bine să faci mâine
Gesturile care te feresc de boli și necazuri dacă sunt făcute de Sfânta Filofteia. Iată și ce nu e bine să faci mâine
Colaj cu zăpadă și ninsoare
Alertă ANM! Meteorologii anunță lapoviță și ninsoare. Ce zone sunt vizate de avertizare
Alertă ANM! Meteorologii anunță lapoviță și ninsoare. Ce zone sunt vizate de avertizare
colaj de fotografii cu irina petrea
Ce mai face și cum arată acum Irina Petrea, psihologul care ne învăța despre cei 7 ani de acasă și despre "copiii contra părinți"
Ce mai face și cum arată acum Irina Petrea, psihologul care ne învăța despre cei 7 ani de acasă și despre "copiii contra părinți"
Mai multe articole
Cancelarul austriac Sebastian Kurz denunţă ”un atac al Turciei împotriva UE şi Greciei”... Emoțiile au trecut! Papa Francisc a fost testat negativ pentru coronavirus!...
Parteneri
Dușul fierbine în sezonul rece: de ce este contraindicat
O baie relaxantă este tot ce vizezi, după o zi aglomerată? Avem o veste nu tocmai plăcută pentru tine. Dușul fierbinte în sezonul rece ți-ar putea face mai mult rău decât bine, potrivit informațiilor oferite de medici și specialiști.
Catine.ro
Ultimele știri