Antena Căutare

Groapa comuna descoperita in Bosnia, langa memorialul de la Srebrenita

O groapa comuna cu ramasitele a sase musulmani bosniaci decedati de moarte naturala si ingropati de membri olandezi ai Castilor Albastre a fost descoperita joi langa memorialul dedicat celor 8.000 de musulmani masacrati de fortele sarbe bosniace, relateaza AFP.

"In cursul lucrarilor de exhumare efectuate astazi, am gasit ramasite ale unei femei. Credem ca sase musulmani au fost inhumati in acest loc, chiar in fata memorialului de la Srebrenita", a declarat Amor Masovici de la Institutul bosniac pentru persoane date disparute.

"Potrivit unor fosti militari olandezi care au fost mobilizati aici, aceste persoane au murit de moarte naturala pe 11 si 12 iulie 1995, iar militarii i-au ingropat", a declarat el.

Cu putin inainte de sfarsitul conflictului interconfesional din Bosnia (1992-1995), fortele sarbe din Bosnia au ucis aproximativ 8.000 de barbati si baieti musulmani, in decurs de cateva zile, dupa ce au preluat controlul asupra Srebrenitei, pe 11 iulie 1995.

Dupa preluarea controlului asupra enclavei, mii de musulmani s-au retras in apropierea bazei militarilor olandezi, sperand sa fie protejati. Prezenti la Srebrenita, o zona declarata "zona protejata de ONU", membri olandezi ai Castilor Albastre, in numar mic si slab inarmati, nu au intervenit pentru a impiedica masacrul.

Experti legisti cautau aceasta groapa comuna de mai multi ani, insa abia dupa ce au primit informatii de la un fost membru olandez al Castilor Albastre au reusit sa o localizeze, a precizat Masovici.

Aceasta descoperire a avut loc in contextul in care joi secretarul general al ONU Ban Ki-moon a efectuat o vizita la memorial, la finalul unui turneu de o saptamana in regiunea Balcanilor. Peste 5.600 de victime ale masacrului au fost ingropate aici, dupa ce au fost exhumate din gropi comune si identificate.

Sursa: Antena3.ro

Siria: Cartiere din orasul Alep, mitraliate din elicoptere... 10 ani de la cea mai mare tragedie la un show aviatic! 77 de morti!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x