Antena Căutare

Guvernul ucrainean, remaniat pentru ca Zelenski să-şi salveze popularitatea

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a remaniat Guvernul în profunzime, din cauza slabelor rezultate economice şi pe fondul unui declin al popularităţii sale, relatează AFP.

Parlamentul ucrainean l-a numit în postul de premier pe Denis Şmîgal, unul dintre adjuncţii predecesorului său, Oleksii Goncearuk, nevoit să demisioneze la şase luni după ce a fost numit în post, din cauza unor rezultate economice slabe.

”Precedentul Guvern a făcut tot ceea ce a putut, însă azi ucrainenii au nevoie de un Guvern care să facă chiar şi imposibilul” şi să acţioneze ”pentru oameni”, a declarat preşedintele prezentându-şi candidatul deputaţilor.

În total 291 de parlamentari au votat ”pentru” numirea acestuia, după ce au aprobat, anterior, demisia lui Goncearuk.

Succesorul său, în vârstă de 45 de ani, a promis să atace ”fără întârziere” ”provocările” economice cu care se confrntă ţara. ”Fiecare ucrainean trebuie să vadă că statul îl protejează”, a spus el.

Aflat în post de nouă luni, fostul umorist Zelenski a fost ales preşedinte în baza promisiunii de a ”sparge sistemul”, a eradica corupţia endemică şi a introduce noi feţe într-un peisaj politic sclerozat.

”NU E DE AJUNS SĂ FII NOU”

Dominat de Partidul Servitorul Poporului, Parlamentul a numit, la sfârşitul lui august, un Guven alcătuit din numeroşi novici. Goncearuk, care a devenit la vârsta 35 de ani cel mai tânăr premier din istoria Ucrainei, avea atunci o experienţă de doar patru luni în Executiv.

Zelenski a subliniat miercuri că această strategie nu a funcţionat. ”Acest Guvern are câştiguri”, dar ”pentru ucraineni nu este de ajuns”, a declarat el, evocând numeroase probleme sociale care nu au fost soluţionate şi subliniind necesitatea ”corectării erorilor”.

”Aproape zece milioane dintre concetăţenii noştri trăiesc aproape sub pragul sărăciei”, a declarat el, acuzând forţele de ordine de laxism. ”Promiteam societăţii ucrainene victoria împotriva corupţiei. Pentru moment nu este nici măcar meci nul!”.

”S-a dovedit că nu este de ajuns să fii nou”, a rezumat luni unul dintre liderii partidului prezidenţial, Oleksandr Kornienko.

Scăderea popularităţii sale şi a Guvernului la începutul anului a devenit ”ultima picătură” care a umplut paharul pentru Zelenski, spune analistul politic Volodimir Fesenko.

Cota aprobării preşedintelui a scăzut la 47% în februarie, de la 62% în decembrie, în urma unor scandaluri implicând mai mulţi oficiali guvernamentali, potrivit unui sondaj recent.

Deputaţii au numit majoritatea miniştrilor, inclusiv mai mulţi cu o experienţă în Guvern.

Tânărul ministru al Apărării Andrii Zagorodniuk a fost înlocuit cu un general în retragere, Andriï Taran, în vârstă de 65 de ani.

Şeful diplomaţiei Vadim Pristaiko a devenit vicepremier însărcinat cu Integrarea Europeană, iar predecesorul său în acest post, Dmitro Kuleba a fost numit ministru al Afacerilor Externe.

Noul premier a condus regiunea Ivano-Frankivsk (vest) din august şi până la numirea sa în postul de vicepremier.

El a ocupat din 2017 în 2019 posturi importante în cadrul grupului DTEK al lui Renat Ahmetov, cel mai bogat om din ţară, cu o reputaţie controversată. Însă Şmîgal nu este considerat un apropiat al oligarhului.

PAUZĂ CU FMI-UL

”El era unul dintre guvernatorii cei mai favorabili afacerilor pe care l-am întâlnit în Ucraina”, a declarat pentru AFP Andry Hunder, preşedintele American Chamber of Commerce (ACC) în Ucraina, prezentându-l ca pe un om ”cu mintea limpede, prudent şi serios”.

În schimb, ”momentul remanierii este destul de rău”, din cauza ”incertitudinii” globale legate de răspândirea la nivel mondial a noului coronavirus, care riscă să provoace ”o încetinire a pieţelor mondiale”, avertizează Hunder.

Schimbări în Guvern şi înlocuirea ministrului Finanţelor Oksana Markarova, foarte apreciată de către occidentali, cu un fost ministru riscă să complice negocierile cu privire la o nouă tranşă de ajutor financiar de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), avertizează unii experţi.

Acest ajutor este crucial pentru Kiev, care se află într-un război cu separatiştii proruşi în estul ţării şi se confruntă cu dificultăţi economice.

”FMI este ca un sigiliu de aprobare pentru investitori, care vor vedea ceea ce va face FMI-ul”, subliniază Hunder.

Sursa : news.ro

Debutul Bienalei de Arhitectură de la Veneţia, amânat cu trei luni. MipTV de la Cannes, anulat... Cel puţin 15 civili, inclusiv un copil, ucişi în atacuri aeriene ruse în nord-vestul Siriei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x