Căutare Live

REMEMBER: Hiroshima, 6 august 1945, ora 08.15. 166.000 de victime!

Cel de-Al Doilea Razboi Mondial se apropia de final, iar Japonia era somata sa capituleze in fata Aliatilor. Decizia premierului nipon de a ignora Declaratia de la Potsdam, in care erau stabiliti termenii capitularii pentru Japonia, avea sa duca la folosirea in premiera a unei noi arme de razboi: bomba atomica. „Little Boy”, asa cum a fost denumita bomba atomica, a fost lansata pe 6 august 1945 deasupra orasului Hiroshima. Acesta a fost ras de pe suprafata pamantului, iar 166.000 de oameni au murit.

Pe 26 iulie 1945, liderii Aliati au formulat Declaratia de la Potsdam. Astfel, au stabilit conditiile in care Japonia trebuia sa capituleze. Japonezii au ignorat insa ultimatumul primit, situatie in care declaratia prevedea ca Tara Soarelui Rasare sa fie distrusa iminent, dar fara a se mentiona posibilitatea lansarii unei bombe atomice.

Inevitabilul s-a produs in dimineata zilei de 6 august 1945. In jurul orei 7:00, radarele japoneze au detectat apropierea unor aeronave americane in zona sudica a Japoniei. S-a dat alerta, iar transmisiunea radio s-a oprit in Hiroshima. La ora 8:00, s-a stabilit ca trei avioane americane se apropiau de orasul japonez.

Planul Aliatilor a decurs fara cusur. La ora 8:15, bombardierul american Enola Gay a lansat bomba atomica „Little Boy”. Proiectilul care cantarea 64 de kilograme a avut nevoie de 43 de secunde sa parcurga cei 9.470 de metri pana la sol.

Detonarea bombei a decurs conform planului. Din cauza vantului, bomba a ratat cu aproape 240 de metri tinta, podul Aioi. Din acest motiv, a fost detonata deasupra unei clinici.

A provocat moartea a aproximativ 166.000 de oameni in primele patru luni de la detonare. Departamentul pentru sanatate din prefectura Hiroshima a estimat ca, dintre victimele bombei atomice, 60% au murit din cauza arsurilor, 30% din cauza cladirilor care s-au prabusit peste ei si 10% din alte cauze.

Aproximativ 90% dintre doctori si 93% dintre asistentele medicale din Hiroshima au murit in urma exploziei. 12 kilometri patrati din suprafata orasului au fost distrusi complet, la fel ca si 69% dintre cladiri.

Foto: Wikipedia

CITESTE SI:

Avionul "Enola Gay" si bomba "Little Boy"

Cum sa supravietuiesti la doua bombe atomice!

Americanii au participat la ceremonia de aducere aminte

Cea mai frumoasa poezie despre Hiroshima, scrisa de un roman!

Citește și
colaj de fotografii cu Florin Opriţescu, care a murit la 42 de ani.
Florin Opriţescu a murit la 42 de ani. Era cel mai cunoscut actor român care juca în producţii spaniole: Un gigant cu inimă de aur
Florin Opriţescu a murit la 42 de ani. Era cel mai cunoscut actor român care juca în producţii spaniole: Un gigant cu inimă de aur
geena davis, imbracata in blugi mai largi decat ea, coboara din masina desculta, si poarta pe cap o esarfa albastra
Actrița Geena Davis, neglijentă și cu picioarele goale, la cumpărături. Cum arată actrița după divorțul de Reza Jarrahy
Actrița Geena Davis, neglijentă și cu picioarele goale, la cumpărături. Cum arată actrița după divorțul de Reza Jarrahy
colaj de fotografii cu nicole cherry care a nascut o fetita sambata
Cum arată Nicole Cherry după naștere. Artista s-a filmat pe patul de spital și a vorbit tuturor despre fiica sa
Cum arată Nicole Cherry după naștere. Artista s-a filmat pe patul de spital și a vorbit tuturor despre fiica sa
Mai multe articole
Furtunile si inundatiile fac ravagii in Asia: 32 de morti si cinci disparuti... "Little Boy" & "Enola Gay"...
Parteneri
Cele mai frumoase izvoare termale din lume. Unde te poți relaxa iarna aceasta
Iarna se apropie cu pași rapizi și mulți își doresc să meargă în vacanță în locații de vis. Ți-am pregătit o listă cu cele mai frumoase izvoare termale din lume. Locuri inedite, pline de farmec, care te vor lăsa rapid fără cuvinte.
Catine.ro
Ultimele știri