Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:30X Factor

Hong Kong: 44 de persoane puse sub acuzare pentru perturbarea liniştii publice

Susţinătorii a zeci de protestatari din Hong Kong arestaţii în urma unor acuze de perturbarea liniştii publice s-au adunat în faţa tribunalului scandând „Recuceriţi Hong Kong-ul” după o nouă noapte de ciocniri cu poliţia, informează The Guardian.

Câteva sute de persoane s-au adunat pe strada din faţa unei secţii de poliţie marţi după ce 44 de persoane au fost arestate, fiind puse sub acuzare pentru perturbarea liniştii publice în urma incidentelor de duminică.

În contextul în care criza din Hong Kong se adânceşte, conform relatărilor, SUA monitorizează ceea ce un oficial al administraţiei Trump a numit ca fiind o prezenţă tot mai ridicată a forţelor chineze la graniţa Hong Kong-ului.

Deşi nu este cunoscut motivul prezenţei forţelor chineze, oficialul neidentificat a declarat pentru Bloomberg că mai multe unităţi ale armatei chineze şi de poliţie s-au adunat la graniţă.

În Hong Kong, poliţia a informat într-un comunicat marţi că oamenii puşi sub acuzare au blocat străzile, au rupt garduri, au avariat semnele de circulaţie şi au atacat poliţiştii cu pietre şi bare de fier. Separat, un bărbat de 24 de ani a fost pus sub acuzare pentru posesie de armă.

În total, au fost arestate iniţial 49 de persoane, printre care 32 de bărbaţi şi 17 femei cu vârste cuprinse între 16 şi 41 de ani. Poliţia a informat că nu exclude posibilitatea unor noi arestări în contextul în care alte patru persoane sunt investigate, ele fiind eliberate pe cauţiune.

Hong Kong se confruntă cu una dintre cele mai grave crize din istoria sa recentă. Manifestaţii uriaşe au loc de la 9 iunie împotriva guvernului local în favoarea Beijingului, dar şi confruntări sporadice între contestatari radicali şi poliţişti.

Mobilizarea, care a apărut ca o respingere a unui proiect al Hong Kongului - în prezent suspendat - de autorizare a extrădărilor către China, s-a transformat, în decursul săptămânilor, într-o sfidare a autorităţilor comuniste, de o amploare fără precedent de la retrocedarea, în 1997, a acestei foste colonii britanice.
Guvernul chinez şi-a reiterat luni susţinerea faţă de conducătoarea contestată a Executivului din Hong Kong Carrie Lam şi faţă de poliţia locală şi a îndemnat la ”restabilirea ordinii cât mai repede” în acest centru financar internaţional important.

Sursa : news.ro

Recomandari