Antena Căutare

Moment de reculegere la New York, in memoria victimelor din 11 septembrie

Au trecut 11 ani de la cel mai grav atentat terorist al timpurilor moderne. Dar durerea este la fel de mare. Americanii comemoreaza azi cumplitele atacuri din 11 septembrie 2001. Chiar in aceste momente, la New York, Washington si Pennsylvania au loc ceremonii in memoria celor care si-au gasit sfarsitul in acea zi.

Primul moment solemn de aducere aminte a tragediei de acum 11 ani a inceput cu scurt timp in urma la Casa Alba, cu presedintele Barack Obama in prim plan. Urmeaza ceremonia sobra din New York, de la Ground Zero: locul in care se aflau turnurile gemene World Trade Center. Ca in fiecare an, aici vor fi citite numele celor 2.993 de oameni care au murit atunci.


La ora 8.46, ora Americii, in dimineata zilei de 11 septembrie 2001, un avion de pasageri lovea in plin turnul de nord al complexului World Trade Center, din New York. La inceput, lumea a crezut ca era vorba de un accident. Un sfert de ora mai tarziu insa un alt avion a intrat in cel de-al doilea turn. Din acel moment, a fost clar ca Statele Unite erau tinta unui atac terorist fara precedent.

Al treilea avion a lovit cladirea Pentagonului, de langa Washington. Cel de-al patrulea s-a prabusit pe un camp din Pennsylvania, dupa ce pasagerii au incercat sa ii opreasca pe teroristi. Intre timp, Turnurile Gemene - pe atunci, cele mai inalte cladiri din New York - s-au prabusit.

Imediat dupa ce americanii si-au revenit din soc, au inceput cruciada impotriva organizatiei teroriste Al Qaeda, cea care de altfel a si revendicat atentatele. Au invadat Afganistanul iar, dupa zece ani, au reusit sa il elimine pe temutul lider, Osama bin Laden.

Obama: SUA au devenit "mai puternice" si "mai in siguranta" dupa 11 septembrie

Presedintele Barack Obama a afirmat marti ca Statele Unite sunt "mai puternice" si "mai in siguranta", marcand, la Pentagon, a 11-a aniversare a atentatelor din 11 septembrie, relateaza AFP. "Oricare ar fi numarul anilor care trec, oricare ar fi numarul datilor in care ne vom revedea la aceste locuri sacre, sa stiti, voi nu veti niciodata singuri", a afirmat Obama in fata familiilor victimelor atacului impotriva cartierului general al fortelor armate americane, la sud de Washington.

"Prin sacrificiul lor, ne-au ajutat sa facem din Statele Unite ceea ce sunt astazi, niste State Unite care au rezultat mult mai puternice" tragediei, a mai spus Obama. Presedintele american a asigurat ca tara sa a "provocat o lovitura devastatoare" pentru Al-Qaida, "iar Osama ben Laden nu ne va mai ameninta niciodata", a adaugat Obama, care a dat ordinul misiunii de comando americane in timpul careia fondatorul retelei extremiste a fost ucis, la inceputul lui mai 2011 in Pakistan.

"Tara noastra este mai in siguranta si cetatenii nostri recapata superioritatea", a asigurat Obama, care, inainte de a se duce la Pentagon, a tinut un moment de reculegere in afara Casei Albe la momentul exact in care primul avion deturnat a lovit World Trade Center pe 11 septembrie 2001.

Presedintele SUA a asigurat, totodata, ca "niciun eveniment nu poate distruge ceea ce suntem. Niciun act de terorism nu poate schimba ceea in ce credem (...) Cand cartile de istorie vor fi scrise, ceea ce va ramane din 11 septembrie nu va fi nici ura, nici divizarea, dar o lume mai sigura, o tara mai puternica si niste oameni mai uniti decat mai inainte".



foto: worleys.com

Copiii afghani, astazi: "De 11 septembrie n-am auzit, dar stim de Messi. Joaca la Barca!"... La 11 ani de la 11 septembrie teroarea continua: Atentat sinucigas la Istanbul, in fata unui comisariat...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x