Antena Căutare

Iranul a inceput sa alimenteze combustibil nuclear in reactorul centralei de la Bushehr

Iranul a inceput marti sa incarce combustibil nuclear in reactorul centralei de la Bushehr, din sudul tarii, a anuntat postul iranian de televiziune in limba araba Al-Alam, citat de AFP.

Aceasta faza finala a incarcarii centralei de la Bushehr, demarata la 21 august, intervine in conditiile in care intreaga operatiune a suferit intarzieri in raport cu calendarul prevazut initial de autoritati.

Prima centrala nucleara iraniana, construita de Rusia, ar urma sa fie conectata la reteaua electrica iraniana in ianuarie, potrivit ultimelor estimari oficiale, cu o intarziere de doua luni fata de data prevazuta initial, la inceputul lui noiembrie.

Aceste intarzieri au fost imputate de autoritati mai multor factori, precum conditiile meteorologice nefavorabile, o "mica scurgere" in apropierea reactorului sau dorinta de a lua toate masurile de securitate necesare pentru aceasta operatiune, efectuata sub controlul tehnicienilor rusi.

Teheranul a negat ca centrala ar fi fost afectata de virusul Stuxnet, detectat vara trecuta. Acest virus, menit sa distruga instalatii industriale si care pare sa fi fost conceput de o tara straina special pentru a afecta Iranul, potrivit unor experti, a infectat peste 30.000 de calculatoare in tara, dintre care unele apartinand unor angajati ai centralei.

Statele Unite si Israelul, invocand riscuri de proliferare nucleara, au incercat fara succes, timp de mai multi ani, sa convinga Rusia sa nu incheie constructia centralei de la Bushehr, cu o putere de 1.000 de megawati.

Aceasta constructie, inceputa de Germania in 1975, apoi intrerupta de Revolutia islamica din 1979 si de razboiul Iran-Irak (1980-1988), a fost reluata de Rusia in 1995, dupa refuzul occidentalilor de a relansa santierul.

Sursa: Jurnalul National

Tsunami in Indonezia: Peste 100 de morti!... Fostul vicepremier irakian Tarek Aziz, condamnat la moarte...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x